Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

04. 01. 2021. 14:10 3

Užas na Limu i Drini, voda se ne vidi od smeća (VIDEO)

Ekološka katastrofa na Drini i Limu - plastika, flaše, različiti predmeti i otpad plutaju jezerima. Procenjuje se da je na branu hidroelektrane Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika smeća usled pucanja lančanice koja nije mogla da izdrži ogroman pritisak.

U novu godinu meštani Višegrada ušli su sa starim problemom - velika količina vode prethodnih dana ponovo je nanela veliku količinu smeća na krunu brane višegradske HE. To je dovelo u pitanje i proizvodnju električne energije.

- Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična. U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti - navodi Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

Borba sa stotinama kubika plastike, starih uređaja, smeća i na najvećoj pritoci Drine – Limu. Prizor kod brane HE Potpeć podseća na onaj iz Višegrada. Isti je i problem.

- Poslednjih dana na Limu je zabležen veliki dotok vode koji u svojim pikovima prelazio preko 600 metara kubnih u sekundi. Ogromne količine smeća su se zadržale na samoj brani i sam proces proizvodnje u ovom trenutku nije ugrožen, ali u nekoj budućnosti to opterećuje sam proces proizvodnje zbog toga što će deo smeća da potone, zadržava se na rešetkama ulazne građevine i mi smo prinuđeni da svake godine, a to radimo zadnjih 15 godina, angažujemo ronioce koji uklanjaju to smeće - ističe Predrag Šaponjić, direktor HE Limske.

Toliko i meštani Priboja traže od vlasti da se zaustavi zagađivanje Lima.

- Svaki veliki talas Lima koji dođe iz Crne Gore donosi količinu smeća i nadamo se da će ovo uskoro rešiti. Pravi se velika ekološka katastrofa kod nas u gradu - kaže Denis Šarak.

- Mi sami to pravimo i prave nam Prijepoljci - dodaje Brana Stiković.

Obećanje izgradnje plutajuće barijere

Predsednik Eko udruženja "Jastreb" iz Priboja Siniša Laković kaže da, nakon zatvaranja deponije Stanjevina u Prijepolju velike količine otpada stižu iz Crne Gore koje se generišu na HE u Potpeću.

- Mi imamo čvrsta obećanja iz ministarstva ekologije da ćemo sredinom januara nastaviti izgradnju eko plutajuće barijere koje smo započeli jesenas - naveo je Laković.

A započeto je postavljanje sajle na najužem delu jezera, koja treba da sakuplja i transportuje smeće do deponije. Međutim, zbog nedostatka novca posao je obustavljen. Iz resornog ministarstva nismo dobili odgovor hoće li i kada biti nastavljen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati