Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

01. 01. 2021. 08:58 10

Otvoren Balkanski tok, deo gasovoda kroz Srbiju

Aleksandar Vučić, otvorio je jutros u Gospođincima novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok u dužini od 403 kilometra od bugarske do mađarske granice.

- Ljudi su u domaćinstvima slabije koristili gas, koji je bolji i čistiji, ali ćemo sada gledati da proširimo sekundarnu mrežu, pre svega na jugu Srbije, u Valjevu, Novom Pazaru, na još mnogo mesta - rekao je predsednik Srbije.

Otvaranju su prisustvovali direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsednik kompanije “Energotehnika Južna Bačka” Dragoljub Zbiljić.

Balkanski tok je deo gasovoda “Turski tok”, projekta ruskog “Gasproma” i turskog “Botaša”, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju “Balkanski tok”. Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati