Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

25. 12. 2020. 19:18 1

"U Skupštini napadaju glumce, kako bi tek birali sudije?!"

"Jasno je da se sudije, kao i većina predstavnika drugih profesija, trude da ne dođu pod udar političara. To čini probleme čoveku, njegovoj porodici, i zaustavlja na jedan duži rok, razmišljanje o njegovom karijernom kretanju. Znači, potrebne su žrtve. Ljudi nisu spremni na žrtve, kako u drugim profesijama, tako i u mojoj, i trude se da neobeleženi prođu i da neko drugi obavi taj posao. Bojim se da ovde niko drugi neće obavljati naše poslove, i da će žrtve biti nužne ako želimo da se pomerimo", izjavio je sudija Miodrag Majić prilikom gostovanja na televiziji N1.

- Čini se da danas manje znamo kako će izgledati biranje sudija, nego što smo, paradoksalno, znali do pre neki mesec i dok nismo čuli najnovije intervencije Đukanovića u Skupštini. Mi smo unazad par godina imali ustavnu debatu u kojoj su bile ocenjivani predlozi koje je tadašnje Ministarstvo pravde sačinjavalo, i te ocene nisu bile preterano pozitivne. U jednom trenutku se čak čulo mišljenje da je bolje ništa ne menjati ako ćemo kvariti ovo stanje - objasnio je Majić.

Prema njegovim rečima, poslednje izjave u Skupštini, kao što je ona Vladimira Đukanovića, jesu šokantne.

- Za mene sada to postaje jedna nepoznanica, i ja zaista ne znam šta u ovom trenutku da kažem. Mene, generalno, te skupštinske debate zbunjuju sve više i više - kaže on.

Pojašnjava da će sudbina budućeg izbora sudija u našoj zemlji zavisiti od teksta koji definiše to, on je star nekoliko godina, a sada čeka u skupštinskoj proceduri.

- Ako postoji jedna stvar oko koje je postignuta puna saglasnost između međunarodne zajednice i domaćih političara, kao i struke, to je da bi Skupštinu i politički uticaj trebalo skloniti kada je reč o izboru sudija. U tom smislu ovih izmena sadrži i to da se o sudijama ne odlučuje u Skupštini. Nije teško pronaći razloge za ovakav stav i međunarodnih i domaćih faktora, koji utiču u pravosuđu. Politički uticaj je i dalje jak na pravosuđe, a kakav je u postojećem sazivu parlamenta pokazuje kako su prošli svi koji su u bilo kojoj sferi pokazali disonantne glasove - navodi Majić.

Podseća da se Skupština bavila i glumcima, i karikatirusitima, kao i ekonomskim stručnjacima.

- Onda nije teško zamisliti kako bi takva Skupština birala sudije i kako bi prošli svi oni delioci pravde koji bi izašli iz okvira koji se u političkom smislu, očekuje - naglašava Majić.

On navodi da je osnova pravosuđa nezavisnost, kao i da bi trebalo, pre svega, da bude nezavisno od bilo koje aktuelne politike, kao i da je to jedina šansa da sud bude zaštitnik građana kada se nađu u sukobu sa moćnijim od sebe.

Sudije ne izmišljaju propise po kojima sude

- Sudije ne izmišljaju propise po kojima sude. Oni su upravo kontrolisani od strane parlamenta davanjem okvira u kojem se kreću. Ono što ovde vidimo i što je jako opasno, je da naše političko rukovodstvo pod kontrolom sudstva na prvo mestu ima personalnu kontrolu, znači mogućnost da dovodi ljude koji će biti njima bliski i koji će razmišljati unisono. Međutim, to nije podela vlasti, to je politička kontrola sastava pravosuđa - podvlači Majić.

Komentarišući argumente poslaničke većine o uspostavljanju "sudokratije", on kaže da ti argumenti nemaju nikakvo uporište u istoriji u našoj zemlji.

- Ovde govorimo o tome da želimo da kontrolišemo ljude koji će zakone primenjivati, da se slučajno ne bi dogodilo da ih primene na nekakav način koji se nama, nosiocima političke volje, ne dopada. I naravno da se slučajno ne dogodi da dok je na vlasti, dođe u priliku da odgovara. Zato danas nemamo nijednu aferu koja je dobila makar i istražni epilog.

Majić smatra da bi sudije imale mnogo veću podršku društva, ukoliko bi bili hrabriji i kada bi manje kalkulisali.

- Ukoliko sudije strahuju za svoj posao, postavlja se pitanje da li oni uopšte treba da budu sudije - napominje on i zaključuje:

- Po mom mišljenju, nažalost, u Srbiji jedan od prvih preduslova da biste bili sudija je da svoju sudijsku legitimaciju stavite na sto i kažete: "Izvolite, uzmite je ako vam ja više nisam potreban". Tog trenutka, kada se razuslovite, možete pričati i delovati slobodno - naglašava Majić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati