Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1/NIN ]

24. 12. 2020. 21:21 4

Predsednik Partizana umešan u trgovinu oružjem!

Pitanje za nekadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića moglo bi da bude - zbog čega je kompanija GIM koju je zastupao njegov, u međuvremenu preminuli otac, Branko Stefanović, imala povlašćen položaj u poslovanju sa MUP-om? I kako je moguće da je kompanija bliska Srpskoj naprednoj stranci, na čijem je čelu predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, takođe, imala pivilegovan status tokom ugovaranja poslova sa Ministarstvom? Sve je to oktrio nedeljnik NIN, koji je došao u posed ugovora između MUP-a i pomenutih firmi.

Nedeljnik NIN eksluzivno je objavio ugovore u kojima se "čita" eksluzivna vest - da je Ministarstvo untrašnjih poslova, dok je ministar bio Nebojša Stefanović, prodavalo oružje iz policije kompaniji GIM, koju je u vreme sklapanja ugovora zastupao otac ministra Branko Stefanović.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić za N1 kaže da je posao između MUP-a i GIM-a zaključen 2015. godine i dodaje da je GIM imala privilegovan status u poslovima sa MUP-om.

- Vidimo da je MUP trgovao sa GIM-om u 2015. godini, tada je potpisan prvi ugovor za prodaju oružja - malokalibarskog oružja i nekog artiljeriskog, u ugovoru nije specifikacija koje je oružje, navodi se da je po kamionima, dakle, to se prodaje na kilo, ugovor je za milion i 600 hiljada, međutim i pored stavke u ugovoru da se sve isplati u roku od 180 dana, to se nije desilo. To je trebalo da bude početkom 2016. godine - ističe Cvijić.

Ne samo da je bilo privilegija tokom pregovaranja, već se u ugovorima vide dugovanja koja su namirena tek krajem 2018. godine tako što se MUP-u isporučuju džipovi, a kompenzaciju je završio novi igrač - firma bliska SNS-u, naveo je on.

- To je ta firma "British motors" - to je firma čiji je vlasnik član GO SNS, bio je nekada i poslanik vladajuće stranke, i ona se uključuje kao treći faktor te 2018. da umesto duga koji GIM nije isplatio MUP-u, pa je ona dala džipove i to je zanimljivo, jer u prvoj toj trgovini to se dešava dok je Nebojša Stefanović ministar. Dakle, taj ugovor je praktično sklopljen između oca i sina - objašnjava Cvijić.

Vlasnik firme "British motors" je Ostoja Mijailović, aktuelni predsednik KK Partizan, nekadašnji član Nove Srbije, a od 2015. godine član SNS-a. Komapnija se obavezala da će MUP-u dostaviti 49 vozila marke "lend rover", ugovorena cena za ta vozila je, prema pisanju NIN-a, 2.449.510 evra sa PDV-om.

Ista firma je u 2020. godini Gradu Beogradu isporučila iste "lend rovere" za sistem "Oko sokolovo". Kompaniju "British motors" nije bilo moguće dobiti, a nadležne institucije su bez reakcije.

Kompanija GIM je, prema saznanjima BIRN-a, kupovala naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva. Zbog ukazivanja na to da se novac nezakonito isisava iz Krušika, za sada, jedino snosi uzbunjivač - Aleksandar Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati