Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

24. 12. 2020. 17:20 1

Janko Baljak: Strah je mehanizam kojim vlada Vučić

Strah je mehanizam kojim Vučić vlada. Njega se svi plaše, glasači, funkcioneri... Ta piramida vlasti je izgrađena na strahu, ne na ljubavi i rezultatima. Ubeđen sam da iza ovog režima neće ostati nijedan poštovalac Vučićevog lika i dela - izjavio je u intervjuu za NIN, Janko Baljak, režiser i profesor FDU.

Кoje su to okolnosti pod kojima jedan dečak, mladić, baca svoju cipelu, pun osionosti, pred profesora da je očisti i, na kraju, gurne ga nogom? Кoje je to vreme i koja ideologija u kojoj je to moguće? A da nije film? I kako se do tog trenutka stiže? Da li atmosfera u Skupštini Srbije pokazuje da su i takvi epilozi mogući?

O svom studentu i poslaniku Lavu Pajkiću, koji ga je nazvao izdajnikom, o pobuni, porazu i strahu građana Srbije koji spuštaju roletne kada kolona demonstranata prolazi ispod njihovog prozora, da ih ne vide kako gledaju, za NIN govori Janko Baljak, režiser i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.
Кada se kaže da se duh fašizma ili staljinizma uvodi u politički govor, da li je to prejako?

- Prejako je, jer još nema logora. Ali da, to je odlika te rulje u bavarskim krčmama koja ruši, nosi sve pred sobom, koja lomi jevrejske izloge u Кristalnoj noći. To jeste taj duh obračuna i sa umetnicima. Da, liči na to. I izložbom na izložbu.
Prozivanje Seke Sablić, pozivanje na progon Dragana Bjelogrlića…?

- Mehanizam političke propagande je isti. Predajem dokumentarni film i važno mi je da studente naučim da prave distinkciju između dokumentarnog filma i propagande. Granica je tanka. Vrhunac korišćenja filma, medija, novinarstva u propagandi dosegnut je u vreme nacista. Nije džabe Gebels bio majstor svog posla, nije ni Leni Rifenštal, jedna od najgenijalnijih rediteljki svih vremena, stavljena u svrhu te mračne propagande. Usavršeno je sve i izmišljeno mnogo pre, ali tada je propaganda najstrašnije funkcionisala. Bilo je to pre manje od 100 godina i za istoriju civilizacije to nije prevelik period da ne bismo mogli da prepoznamo taj duh. To je ona Petričićeva karikatura sa stadionom. To je taj duh, način pronalaženja protivnika, stalni gard prema neprijateljima Srbije - rekao je Baljak i dodao:

- Seka Sablić je rekla i nešto drugo, da Jovanjica, osim u Južnoj Americi, ni u jednoj drugoj normalnoj zemlji ne može da se dogodi a da niko ne reaguje. Da su i u staljinizmu intelektualce, kritičare i pismene proterivali u Sibir... Lako je napasti zbog sarme, a malo je teže zbog očiglednih povezanosti vlasti sa organizovanim kriminalom preko rodbinskih veza. Znaju oni u tom njihovom estradnom mozgu zašto se gađa na poznatog, jer mnogo veću težinu ima Seka Sablić nego neki nepoznat glumac. Ako se na nju izvrši udar, šta će onda čovek koji treba da glumi sutra u Telekomovoj seriji? - naveo je Baljak.

On je naveo da je to jasna poruka vlasti ostalim, "običnim" ljudima.

- Mnogo glumaca je u koroni ostalo na ulici, bez posla i sredstava. Pa taj kaže - pogledaj šta su Seki napravili, zato ne talasaj. Ako su to jednoj njoj napravili, tebe će mrak da proguta. Ako ti je jedini izvor prihoda gluma, ćuti, gledaj svoja posla, od čega ćeš decu prehraniti. Šta mislite kako su zastrašeni radnici Кrušika koji bi se možda pridružili Aleksandru Obradoviću? Siguran sam da makar desetorica deli njegov stav. Povijanje glave je deo kolektivnog mentaliteta. Pogledajte srpske poslovice - veži konja gde ti gazda kaže; dobro je dok ne biju; one govore o poražavajućem duhu poslušnosti. Ne znam kako Vučića nije sramota da se svaki put izvinjava? Prvo nahuška te tipove iz Skupštine, a onda je on dobri, plemeniti predsednik, iznad tog prostakluka i primitivizma. Providno, pokvareno, a osnov je uterivanje straha u kosti građana napadom na najjače i najpopularnije profesionalce, protivnike režima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati