Društvo i ekonomija

M. Živković

23. 12. 2020. 06:03 16

GODINU DANA OD ŠTRAJKA "U Pošti za 200 odsto gore nego tada, moguće nove pobune"

U decembru 2019. godine radnici Javnog preduzeća "Pošta Srbije" započeli su štrajk najpre u radnim jedinicama Beogradu, da bi obustava rada usledila i u poštama širom Srbije. Bili su nezadovoljni kako platama, tako i tretmanom od strane rukovodstva. U jednom momentu, navodno je postignut dogovor između radnika, rukovodstva i predstavnika Vlade, a štrajk je obustavljen. Da su radnici Pošte tada znali da godinu dana nakon štrajka, ne samo da se ništa neće promeniti, već da se situacija drastično pogoršala, verovatno nikada ne bi ni obustavljali štrajk, pa ni u vreme najveće pandemije.

- Od dogovora koji je navodno bio napravljen između tima radnika, poslovodstva u Pošti i predstavnika Vlade Srbije, nije ispoštovano ništa. Dobili smo neku minimalnu povišicu na platu, što je mizerno. I dalje imamo plate 20.000 manje od republičkog proseka. Nije ispoštovan ni taj dogovor, niti su primljeni radnici, niti je promenjeno rukovodstvo Pošte. Ljudi koji ne pripadaju takozvanim reprezentativnim sindikatima, šikanirani su i dalje - započeo je za Direktno.rs ispovest jedan od predstavnika radnika Pošte (ime poznato redakciji), koji je prošle godine bio u prvim linijama "štrajkačkog fronta".

Prema njegovim rečima, sada je situacija takva da će preduzeća iz državnog sektora dobiti povišice, a radnici Pošte neće, iako je poznato mi nećemo da su jedno od najprofitabilnijih državnih preduzeća.

- Ništa se nije poboljšalo od decembra prošle godine. Ne samo da ništa nije poboljšano, već je situacija i gora. Radnici su u međuvremenu napuštali, a i dalje napuštaju preduzeće. Među njima su i radnici sa višegodišnjim iskustvom, ima čak i onih sa 30 godina radnog staža koji odlaze. Zamislite u kakvoj smo situaciji, da je ovo vreme najgore u poslednjih 30 godina. Novi radnici se ne primaju, a čak i od Nove godine od kada na snazi treba da bude ukidanje zabrane zapošljavanja, praktično će biti srazmera 1:3. Ako tri radnika odu, samo jedan će doći. Mi smo preduzeće, koje donosi pare države i koje jedino ne dobija nikad ništa zauzvrat.

Poštari kriju da imaju simptome korone, ne plaćaju im punu platu zbog bolovanja

Prema navodima našeg sagovornika, radnicima koji su oboleli od koronavirusa, bolovanje se ne plaća stoprocentno, iako je to bila preporuka Vlade. Upravo zbog tog straha od neprimanja pune plate, tvrdi on, ima kolega sa simptomima, koji rade i ne žele da kažu da sumnjaju da su zaraženi.

- Prema radnicima Pošte se ophode kao da su najniži rang društva. Do pre nedelju, dve, praktično nismo imali ni osnovna sredstva zaštite. Sindikati su kupovali maske i slali poštama. Preduzeće, naravno, nije omogućilo ni 10 odsto osnovnih sredstava. Pa, kolege poštari koji raznose poštu od stana do stana ili od kuće do kuće, imaju najveće šanse od svih da se zaraze, a mogu da budu i najveći prenosnici virusa. Verovatno se skriva ta činjenica, ali nama 40 odsto radnika ili zaraženo Covidom-19 ili je u izolaciji - ističe predstavnik radnika.

"Nismo se ućutali, preduzećemo nešto kad se stiša korona"

Na pitanje zašto su se radnici Pošte ućutali i ne reaguju ponovo, ukoliko je situacija znatno gora nego pre godinu dana kada je štrajk bio na snazi, naš sagovornik tvrdi da korona ide na vodenicu rukovodstvu, ali da ni to neće trajati još dugo.

- Mnogo njih je obolelo, postoji zabrana okupljanja i razne prepreke, ali nezadovoljstvo sigurno nije nestalo. Bilo je, takođe, pretnji i ucena kako slučajno ne bi bilo nekih okupljanja poput onih od prošle godine. Jedino  je ostalo da ovako preko medija, dodaje, da ukaži na problematiku sa kojom se suočavaju.

Nezadovoljstvo radnika je, kaže on, dostiglo 200 odsto od onoga od prošle godine.

- Hajde što su nam plate male, na to smo navikli. Ali, uslovi rada su nam najveći problem, kao i nepoštovanje rukovodstva prema običnom radniku. Čekamo da prođe ili bar da se stiša ovaj virus, kako bismo mogli da iskažemo nezadovoljstvo na neki drugi način. Trenutno jedino možemo da se obraćamo rukovodiocima papirološki, ali problem je što svi papiri završe u kanti za đubre.

Mira Petrović i dalje rukovodi Poštom

Jedan od zahteva štrajkača bila je i smena rukovodstva Pošte, ali od toga suštinski nije bilo ništa. Direktorka Mira Petrović i dalje je u v.d. stanju, a za sada nema naznaka ko će biti novi direktor i ko će još činiti rukovodstvo.

- Mira Petrović je u v.d statusu i suštinski je ona i dalje direktor, iako zakonski dve godine nije imala pravo da obavlja tu funkciju. Zvanične informacije su da se radi na novim kadrovima i rukovodstvu, ali konkretna realizacija ne postoji. Komunikacija sa Mirom Petrović i dalje ne postoji, da se nadamo boljem, ne nadamo se... Jedino se nadamo da će uz pritisak medija i dopisa, koje šaljemo konačno obratiti pažnju na nas - zaključio je predstavnik radnika Pošte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati