Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 12. 2020. 15:49 0

"Vlast u vreme kovid krize za rasvetu daje devet miliona!"

"Nakon proglašenja epidemije izazvane virusom COVID-19 u Srbiji, Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu je javno, blagovremeno i u više navrata pozivao Gradski štab za vanredne situacije da sagleda epidemiološku situaciju u gradu i donese odgovarajuće odluke, te da se obrati građanima Požarevca sa preciznim statističkim podacima o broju obolelih i preminulih na području grada Požarevca, kao i informacijama o preduzetim merama. Sve navedeno imalo je za cilj da se na osnovu preciznih podataka izvedu odgovarajući zaključci, predvide i preduzmu adekvatne mere i pravovremeno obezbede potrebni kapaciteti pre svega u sektoru zdravstva", navodi se u saopštenju SSP.

- Građani Požarevca su ostali uskraćeni kako za odgovore na ova pitanja, tako i za konkretne poteze lokalne vlasti, koja se mesecima unazad svojim građanima nije ni obratila. Danas, kada imamo drastično povećanje broja zaraženih, kada imamo preko 120 zdravstvenih radnika požarevačke bolnice na bolovanju, kada ta ista bolnica nema više slobodnih kreveta za nove pacijente, kada su radno sposobni zdravstveni radnici na ivici snage, kada se prethodna dva meseca ispred kovid ambulante pacijenti po nekoliko časova smrzavaju čekajući u redu za pregled, pitamo vas i šta sad? - pita se Incijativni odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu.

SSP, baš kao i građani Požarevca, postavlja jasno pitanje - zašto se čekalo sa donošenjem mera.

- Zašto se u gradu Požarevcu kasni sa preduzimanjem mera koje bi pomogle u zbrinjavanju kovid, ali i ostalih teško obolelih pacijenata? Zašto je prva reakcija koju inače podržavamo, a koja se odnosi na formiranje čekaonica za kovid pacijente, naspram dosadašnjeg šatora morala da usledi tek nakon ogromnog negodovanja građana na društvenim mrežama, kao i nakon nekoliko tuča između pacijenata ispred kovid ambulante, usled čega je reagovala i policija?

Zakazala je i lokalna vlast, smatraju iz Stranke slobode i pravde.

- Šta radi i čime se bavi lokalna vlast? Da li su gradonačelnik Saša Pavlović i Gradski štab za vanredne situacije uopšte upoznati sa dešavanjima u zdravstvenim ustanovama i njihovim problemima? Da li su razmišljali na temu pomoći zdravstvenim ustanovama pa time i medicinskom osoblju koje radi u jako teškim uslovima, ali i pacijentima? Da li su upoznati sa time šta nedostaje od opreme u zdravstvenim ustanovama? Da li su upoznati sa tim da se Gradski štab za vanredne situacije može sazvati i zbog alarmantne situacije u pogledu zagađenja vazduha na području grada? Da li lokalnoj vlasti neko zabranjuje da preduzima mere iz svoje nadležnosti po principu sedi i ne mešaj se u svoj posao pitanje je na koje se takođe čeka odgovor? - navodi SSP i dodaje.

- Pre gotovo dva meseca, javno smo pitali direktora EPS Distribucije Požarevac šta je uzrok svakodnevnog nenajavljenog isključenja električne energije građanima Požarevca, da li se od strane nadležnih u pomenutom preduzeću uopšte preduzimaju potrebne radnje kako bi se otklonile smetnje koje dovode do nestanka električne energije, te kada građani Požarevca mogu očekivati potpunu normalizaciju snabdevanja električnom energijom i istovremeno smo pozvali gradonačelnika Požarevca Sašu Pavlovića da se kao nosilac funkcije u čijoj je nadležnosti da predstavlja i zastupa grad u njegovom najboljem interesu, angažuje u rešavanju napred navedenih problema.

Odgovori su, međutim, izostali...

- Umesto odgovora na postavljena pitanja i rešavanja ovog problema, sa navedenom praksom se nastavilo, te smo pre nekoliko dana imali situaciju da kovid ambulanta u toku radnog vremena na nekoliko časova ostane bez struje, a medicinsko osoblje bez mogućnosti da na adekvatan način zbrine pacijente, koji su se za to vreme napolju smrzavali. I šta sad?

- U aprilu mesecu tekuće godine Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu je predložio Gradskom štabu za vanredne situacije, na čijem je čelu tada bio bivši gradonačelnik Bane Spasović, a čiji je zamenik bio aktuelni gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović paket mera za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije na lokalu. Predlagali smo konkretne modele pomoći obveznicima plaćanja takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, zakupcima poslovnih prostorija u vlasništvu grada, obveznicima naknade za zauzimanje javnih površina ispred ugostiteljskih objekata radi postavljanja letnje i zimske bašte,
zakupcima tezgi na pijacama, sportskim školama i klubovima, poreskim obveznicima poreza na imovinu koji su počev od dana uvođenja vanrednog stanja ostali bez posla, socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, a sa budžetom kakav ima grad Požarevac bilo je moguće pomoći svima koji su pandemijom ozbiljno pogođeni.

Međutim, posle tih apela i pokušaja gradska vlast nije reagovala.

- Gradonačelnik grada Požarevca nije izašao pred najugroženiji privredni sektor i izneo bilo kakav plan jer takav plan nije ni definisao, a mere koje smo mi predlagali nisu ni razmatrane a kamoli preduzete. Zato što u ovom gradu već osam godina nema dijaloga. Zato što su institucije zarobljene. Zato što aktuelna vlast pokušava da svoju nesposobnost rešavanja problema zamagli najneverovatnijim izmišljotinama koje plasira svakodnevno i napadima na sve one koji ukazuju na katastrofalno stanje u državi, a naročito u zdravstvu. Ionako posrnula požarevačka privreda je danas na kolenima i šta sad? - ističe SSP i navodi da najugroženijim privrednim granama nije pomognuto:

- Preduzimanje adekvatnih mera i pomoć privredi su izostali, ali je zato u toku vanrednog stanja sprovedena javna nabavka radi podele paketa pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, što ne bi bilo nimalo sporno da ti paketi nisu podeljeni građanima tek dva meseca kasnije u sred izborne kampanje i to od strane članova SNS-a.

Ono što posle svega bode oči jeste raspisan tender za nabavku novogodišnje rasvete.

- I na kraju, kada je sve napred navedeno izostalo, Turistička organizacija Požarevca raspisuje tender za nabavku novogodišnje dekorativne rasvete sa jelkom, kao i njihovu montažu i demontažu, vredan preko 9.000.000 dinara, u trenucima zdravstvene i ekonomske krize, kada se taj novac može upotrebiti daleko svrsishodnije. Kako smo slične iznose za istu ovu namenu opredeljivali godinama unazad, postavljamo pitanje idejnim tvorcima ovog poduhvata, da li i u svojim domovima, kada plaćaju iz svog džepa, svake godine ovako ležerno kupuju kompletno novu novogodišnju dekoraciju? Da li čujete građane i da li ste svesni da još jednu novu rasvetu i jelku građani ne žele? I šta sad? Kao poreski obveznici i građani ovog grada smatramo da nam dugujete odgovore na postavljena pitanja, te da imamo prava da znamo zašto se do sada ništa nije preduzelo - navodi se u saopštenju Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde i naglašava se:

- Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu ovom prilikom izražava zahvalnost i podršku kompletnom medicinskom i nemedicinskom osoblju kako požarevačke bolnice, tako i kovid ambulanti u Požarevcu i Kostolcu, ali ništa manje izražavamo zahvalnost i podršku i pomalo zaboravljenim herojima današnjice, a to su svi oni zaposleni u apotekama na području grada, jer svaki pacijent kada izađe iz kovid ambulante ili bolnice, najpre poseti neku od tih apoteka. U nadi da ćemo zarad zdravlja građana makar malo podstaći čelnike grada da se probude iz letargije i pomognu svojim angažovanjem u rešavanju izuzetno teške situacije, nastavićemo da postavljamo pitanja i zahtevamo odgovore onih koji su preuzeli odgovornost za život ovog grada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati