Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vijesti.me ]

28. 11. 2020. 16:59 44

Ambasador Srbije persona non grata u Crnoj Gori!

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore. Važno je napomenuti da je ovu odluku donela odlazeća Vlada Crne Gore, a ne Zdravko Krivokapić, koji tek treba da stupi na dužnost premijera.

Kako su kazali, u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

- Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je time , takođe, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

- Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 44

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati