Hoće li i vama doći izvršitelji: RTS juri 450 miliona evra TV pretplate | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: 24sedam ]

27. 11. 2020. 20:28 5

Hoće li i vama doći izvršitelji: RTS juri 450 miliona evra TV pretplate

Među milion starih izvršnih predmeta koji će u naredne dve godine biti prebačene javnim izvršiteljima nalaze se i desetine hiljada neplaćenih računa za TV pretplatu.

Iz RTS-a kažu da su ukupna potraživanja po ovom osnovu dosegla 53 milijarde dinara (450 miliona evra). Ova cifra je još neverovatnija kada se zna da su svi njihovi prihodi od marketinga, TV takse i iz državne kase – u 2018. godini iznosili 11 milijardi dinara (93 miliona evra).

 

Nacionalna televizija možda računa da će ove dugove, uvećane za višegodišnju zateznu kamatu, moći bar delomično da naplate jer od njih nisu odustali ali pitanje je koliko je tih dugova tuženo, jer samo takvi ne zastarevaju.

– RTS nije doneo odluku o otpisivanju dugovanja za RTV pretplatu. Prosečno dugovanje po dužniku iznosi oko 25.000 dinara – poručuju iz nacionalne televizije.

Građani TV pretplatu danas plaćaju po Zakon o javnim medijskim servisima i to kao deo računa za struju, a koji je 2014. zamenio Zakon o radiodifuziji. Do tada je bilo mnogo lakše izbeći plaćanje TV takse, a sada samo ukoliko se redovno plaća struja jer EPS prvo s računa odbije svoj dug, pa potom ostatak prosleđuje za RTS.

Ukoliko RTS za te stare dugove nije tužio gledaoce, tj.vlasnike televizora, sada je verovatno taj dug zastareo.

Pošto komunalna potraživanja zastarevaju za godinu dana, RTS je trebalo da kao poverilac svake godine podnosili sudu nov predlog za izvršenje.

 

Prema rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, razgovori da se odustane od naplate dugova malih iznosa vođeni su npr. sa beogradskim “Infostanom” i “Parking servisom”. Takvog dogovora sa RTS, međutim, nema.

One kojima je dug uredno sudski vođen, čeka naplata godinama neizmirenih komunalnih usluga, kazni za parking… koja bi za originalan račun od 3.000 dinara mogao sada da bude 30.000.

Ali i druga strana je spremna, jer već se najavljuje da će dužnici uzvratiti kontratužbama za kršenje prava na suđenje u razumnom roku i za nezakonito postupanje.

Zastarelo, ili ne - šta kaže zakon:

Dugovi, pa i ovi komunalni, potpadaju pod Zakon o obligacionim odnosima Republike Srbije („Sl. list SFRJ“, br. 29/78, 39/85, 45/89 – odluka USJ i 57/89, „Sl. list SRJ“, br. 31/93 i „Sl. list SCG“ br. 1/2003 – Ustavna povelja).

Tamo se kaže da potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva zastareva za godinu dana. (član 378. stav 1. tačka 1.)

Međutim, Zakon u članu 388. propisuje da se zastarevanje prekida podizanjem tužbe i svakom drugom poveriočevom radnjom preduzetom protiv dužnika, pred nadležnim organom, a u cilju utvrđenja, obezbeđenja ili naplate potraživanja. Što znači da ukoliko Vas Komunalno preduzeće tuži potrebno je da protekne godinu dana od dana okončanja postupka da bi obaveza zastarela.(član 392. stav 2.). Pismena obaveštenja dužniku kao što su opomene ne dovode do prekida roka zastarelosti. (član 391.).

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Obmana

Zoran Živković [27.01.2021.]


Video dana

Spašavanje mačeta sa puta

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati