Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 11. 2020. 07:59 1

"ZLATNO DOBA"? Oštećeni čitaoci: Mali nam oteo 150 evra

Prethodnih nedelja naša elektronska pošta bukvalno je zatrpana javljanjima šokiranih čitalaca preduzetnika. Ovi ljudi koji svakim danom iz sata u sat sve teže sastavljaju kraj sa krajem bili su doslovce zgranuti kada su tokom novembra od banaka saznali šta ih je snašlo sa 1. novembrom. Naime, Ministarstvo finansija je tiho, bez pompe, gotovo u tajnosti ugasilo namenske račune za pomoć preduzetnicima koje su im poslovne banke otvorile da bi primili novčanu pomoć u jeku prvog talasa korone i predizborne kampanje Aleksandra Vučića.

- Novac koji mi je uplaćen tokom avgusta i iznosio je 60 odsto od minimalca sam ostavio na podračunu da bih mogao da namirim poreze kada mi u poslovanju dođe najteži period, a to je kraj godine. Kada sam preko e-bankinga pokušao da pronađem podračun sa uplaćenim sredstvima, nije ga bilo! Kada sam pozvao banku, telefon mi je ispao iz ruke! Ministarstvo finansija i falsifikator ministar Siniša Mali su mi bez ikakve najave pokupili preko 18.000 dinara sa računa i ugasili taj podračun. Tako sam diskriminisan jer su mnogi potrošili novac iz državne kase, ali znam i mnoge koji su ojađeni kao ja, pa čak i za još više para. Kada se davalo, tuklo se na sva zvona - sada kada se gasilo i oduzimalo - niko živ nije znao! - kaže Goran, naš čitalac, inače preduzetnik.

Da je Srbija na ivici finansijskog kolapsa je poznavaocima prilika jasno već prilično vremena, ali da će se ići na ovakav potez koji narušava ionako tananu ravnotežu srpskih preduzetnika koji jedva sastavljaju od prvog do prvog – niko nije mogao da pretpostavi. Nikakve najave gašenja podračuna nije bilo, a još manje oduzimanja nepotrošenih sredstava koja su većini dragocena i pokrivaju obavezne poreze i dažbine za mesec dana!

Ako se, sa druge strane, prisetimo proleća i leta, setićemo se predsednika koji se hvali "zlatnim dobom Srbije", srpske privrede i ekonomskim tigrom, a njegovi mediji džinom, kao i činjenicom da će "za preživljavanje" podeliti po tri minimalca, a nakon toga, uz drugi talas korone još po 60 odsto od minimalca. Sada, kada se novac pod mrakom tajnovitosti vraćao u praznu državnu kasu, nikakvog hvalisanja nije bilo.

- Šokiran sam rekao operateru: "Znači, Siniša Mali nam je ukrao još 150 evra?!", a momak sa druge strane žice mi je odgovorio: "Nije samo vama!". Jesam se nasmejao kada sam video da već svi shvataju da državu vode lopovi, ali meni to ne znači mnogo kada se nalazim na ivici mogućnosti da prehranim porodicu. Kako ćemo pregurati ovu zimu kada nas iz poreske uprave zovu da prete blokadom ako kasnimo pet dana sa uplatom poreza – meni zaista nije jasno – napisao nam je Mitar, IT preduzetnik koji živi i radi u Novom Sadu.

Da li ste proverili svoje stanje u banci? Jeste li platili račune za ovaj mesec? Da li vas je ovog meseca zvao neki od SNS izvršitelja?

Pri kraju je 11. mesec 2020. godine. Korona besni Srbijom, zemljom koja je na ivici potpunog raspada. Institucionalnog, finansijskog, bezbednosnog i svakog koji jednu zemlju čini državom. Do pre nekoliko meseci, neprikosnoveni vladar ove zemlje pričao je bajke o zlatnom dobu, ekonomskom tigru, njegovi mediji o džinu, i zamajavao nevešte procentima rasta BDP-a. Čak i njega je više sramota da vrti iste priče, kada njegovi sledbenici iz dana u dan sve bolje vide kako žive oni i njihovi najbliži.

Dokle ćemo izdržati i koliko će nam nastupajuća zima trajati, ostaje da se vidi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati