Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 11. 2020. 13:32 5

Peticija Brnabić: Zabranite prodaju sirovog lignita

"Prema izveštaju “Hronično zagađenje uglja” svaki TWh (teravat sat) električne energije proizvedene iz uglja, u proseku nastupi 24,5 smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha, 225 slučajeva teških kardiovaskularnih, respiratornih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i 13.288 slučajeva lakših bolesti u Evropi," navodi se u peticiji za zabranu prodaje lignita.

Lignit je vrsta uglja koji najviše zagađuje i najjeftiniji način grejanja, a iz njega se proizvodi oko 70% električne energije u Srbiji.

- Tema zagađenja vazduha nije novost, ali smo u poslednjih nekoliko godina počeli i da vidimo, a nekada i zaobilazimo vazduh. Brojne spekulacije su se pojavljivale o uzrocima i stvarnom stanju vazduha. Čak ni danas ne možemo da kažemo bez rezerve koje su razmere zagađenja i koji su sve uzroci - navodi se u peticiji za zabranu prodaje lignita. 

Dok, kako se navodi, sedimo i raspravljamo o "istinitosti ovih naloga, kvalitetu ili nekvalitetu energenata koji se koriste u hiljadama domaćinstava u Srbiji i da li je sve po zakonu, stari, mladi, deca, studenti, školarci, sportisti... svi mi kašljemo".

Ukoliko broj potpisa dostigne 40.000 uputiće se zahtev Vladi Republike Srbije da izradi digitalnu platformu na kojoj će biti dostupni svi relavantni propisi kao i izveštaji organa koji sprovode inspekcijski nadzor, kako bi građani mogli i sami da provere da li proizvođači ili prodavci energenata koji kupuju poštuju zakon

- Ne želimo da kada prođe pandemija i dalje nosimo maske čim zahladni! I ne želimo da se gušimo, jer nismo ranije, ne moramo ni sada. Nije lignit jeftin koliko je normalno disanje vredno - apeluju iz Srbija u pokretu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati