Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 11. 2020. 09:40 17

Procedura izbora patrijarha

Ustav SPC predviđa da se, najkasnije za tri meseca, Sabor Srpske pravoslavne crkve sastane radi izbora novog patrijarha.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve upravlja crkvom do Sabora. Sednicu Sabora, crkvene skupštine, zakazuje Sinod, odnosno crkvena vlada. Sabor zatim donosi odluku o tome da preraste u izborni.

Izbornom saboru prisustvuju sve aktivne vladike, kandidati za patrijarha su svi oni koji imaju pet godina eparhijskog staža, dakle oni koji pet godine rukovode nekom eparhijom.

Trojica vladika koji dobiju najviše glasova ulaze u trojnu kandidaturu, ali je uslov da dobiju natpolovičnu većinu.

Imena sa trojicom izabranih vladika stavljaju se u posebne koverte koje se stavljaju u sveto jevanđelje. Jevanđelje se stavlja na sveti presto u hramu. U prvom krugu glasanja svi su kandidati, a onda se u daljim krugovima neki povlače, sve dok trojica ne dobiju natpolovičnu većinu. Tek kad se dodaje do trojice od kojih je svaki dobio natpolovičan broj glasova - izvlači se papirić.

Posle odslužene liturgije pristupa se izboru patrijarha na taj način što monah koga odredi Sabor uzima koverte iz svetog jevanđelja, preturi ih nekoliko puta preko ruku i izvlači jednu od njih.

Koverat se predaje predsedavajućem izbornog sabora, koji zatim čita ime novog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko- karlovačkog, patrijarha srpskog, kako glasi puna funkcija.

Podsetimo, patrijarh Pavle je preminuo 15. novembra 2009, a Irinej je izabran 22. januara 2010.

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 07:07 na VMC na Karaburmi. 

Do izbora novog patrijarha, administrator SPC biće najstariji mitropolit iz Sinoda, to je sada Mitropolit dabrobosanski Hristom Jević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati