Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTCG ]

30. 10. 2020. 19:18 0

Stotine vernika se oprašta od Amfilohija na Cetinju

Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija preneti su u Cetinjski manastir, ispred kojeg su se okupili vernici i sveštenstvo.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, u liturgiji u manastiru kazao je da je "Amfilohije svojim odlaskom ostavio veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i svoj primer da idemo za njim".

- Svojim hodom uzvišenim za Hristom proputio nam je taj put i sve nas naučio kako treba da živimo - kazao je Joanikije.

Episkop je kazao i da je mitropolit stalno govorio da treba da se borimo protiv ovog virusa, ali još više da se borimo protiv virusa mržnje, zlopamćenja, nesloge, svađa, prepirki i ostale zlobe, zavisti, nečistoće.

- Pobedio je i jedan i drugi virus i svojom smrću sedinio se sa Hristom i zapečatio svoju pobedu i vojevanje sa zlom u kojem je ovenčan vencem neprolazne Božje slave. Ostavio nam je svojim odlaskom veliku prazninu i veliki bol, ali i veliki blagoslov i svoj primer da idemo za njim - kazao je Joanikije, a prenosi RTCG.

- Veliki Božji ljudi kao što je mitropolit Amfilohije su takvi da ga savremenici ne mogu videti u onoj meri i onoj ljepoti i onoj veličini kakav on zapravo jeste. To će pokazati buduće vrijeme i vekovi. Onaj ko se celoga svoga života vezivao za Hrista i njegovo nebesko carstvo, on napreduje i u ovome svetu iz sile u silu, a i posle svog odlaska iz ovoga sveta. Odlazeći ne napušta ovaj svet, nego je prisutan u njemu kroz Hrista Gospoda. Naš mitropolit, naš duhovni otac, on je celoga svog života išao za Hristom i na kraju sa svim svojim dobrim delima i monumentalnim delom crkvenog delatnika - rekao je Joanikije danas na Cetinju.

Naveo je i da "nije mali znak što se mitropolit izlečio i od upale pluća i od ove zarazne bolesti".

- Njegov kasniji oporavak nije išao, prosto organizam nije više mogao da izdrži taj napor. Ali on je pobedio ovaj virus. On ga je prvo duhovno pobedio, i taj virus i sve druge viruse, i njegova smrt je zapravo pobeda, jer je on svojom smrću potvrdio sve one vrline koje smo mi primećivali u njegovom životu i na njegovom životnom putu, pre svega u njegovoj ličnosti. Dakle, njegova smrt je još jedno proslavljanje imena Hristovog.

U nedelju, u devet časova, liturgiju će u Podgorici služiti partijarh srpski Irinej sa arhijerejima, nakon čega će biti obavljena sahrana u Hramu.

Podsećamo, Amfilohije je preminuo jutros u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), a po sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati