Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

30. 10. 2020. 11:56 2

Stojiljković: Dve trećine naroda u Srbiji je siromašno

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, rekao je danas Beti da je dve trećine naroda u Srbiji siromašno, pri čemu je četvrtina direktno u zoni siromaštva.

- To je teško podnošljiv prostor u kome ne možete podneti vanredni trošak od 100 evra, ili platiti letovanje, odnosno u kome ste prinuđeni da pravite svakodnevne izbore između stvari koje su vam zaista potrebne - rekao je Stojiljković.
Na pitanje kako komentariše to što u ekspozeu premijerke Ane Brnabić nisu spomenute narastajuće socijalne razlike medju građanima Srbije, Stojiljković je kazao da su politički ekspozei liste poželjnih obećanja datih bez dovoljno grarancija kvaliteta i precizno utvrđenih rokova.

- U njima se, po pravilu, izbegavaju neprijatne činjenice čijom analizom se da konstatovati da bogatiji postaju sve bogatiji dok, u najboljem slučaju, siromašni ostaju jednako siromašni - ocenio je predsednik Nezavisnosti.

Na pitanje Bete da li je u redu da se premijerka hvali povećanjem minimalne zarade koja ne može da podmiri ni najosnovnije potrebe ljudi, Stojiljković kaže da vlade koje su "osuđene" na kratke mandate i manevrisanje u uskom prostoru zadatog su logično upućene na marketinško prenaduvavanje postignutog i pomeranje obećanih rezultata u budućnost.
- Premijerka Brnabić je brzo ovladala ovom ključnom političkom veštinom koja nije naročito argumentativno ubedljiva, ali je dovoljna da održi poverenje lakovernih - ocenio je Stojiljković.

Na pitanje da li je dobra odluka to što je na čelu Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja postavljen epidemiolog, Stojiljković je kazao da očekuje da će rad Darije Kisić Tepavčević biti koristan.

- Ako već za profesorku Kisić Tepavčević nije, zbog formiranog rasporeda uticaja i interesa, bilo mesta u resoru zdravstva onda su, kao nagrada, rad i socijalna zaštita bili logičan, drugi izbor.
Na pitanje da li veruje da će Kisić Tepavčević, kao epidemiolog, kroz pisanje novog Zakona o radu moći da da doprinos zaštiti radnih prava, Stojiljković je rekao da je teško poverovati i najvećim optimistima da će ona, u praktično tek jednogodišnjem mandatu u sektoru rada, zadržavajući se istovremeno i u kriznom zdravstvenom štabu, moći da ozbiljnije uđe u zonu normiranja radnih odnosa.

- Izlaz je, ako to Aleksandar Vučić, vlada i ministarka budu hteli, u kvalitetnom socijalnom dijalogu sa sindikatima. Dijalogu koji pred nove izbore mora povesti računa, bar deklarativno, i o interesima poluzaposlene i siromašne većine biračkog tela - ocenio je Stojiljković.

Na pitanje kako komentariše to što je na čelu Ministarstva građevine, infrastrukture i saobraćaja postavljena osoba koja je kritikovala povećanje minimalne zarade, Stojiljković je kazao da se dominantnom neoliberalnom logikom ostvarivanja profita ne dovodi do pada nejednakosti.

- Toma Momirović je pravi čovek za resor u koji će se sliti krediti i u kome treba vešto okrenuti javni novac uz zaposlene sretne što su očuvali poslove i zarade - kazao je predsednik Nezavisnosti.

Na pitanje koliko ljudi danas prima platu koja je manja od prosečne neto plate, Stojiljković je kazao da tih prosečnih 520 evra skriva činjenicu da je najčešća, medijalna zarada manja od 400 evra.
- Dakle polovina onih koji rade zaradi do 45.000, odnosno tek neki dinar više od vrednosti minimalne potrošačke korpe. Ta tvrda realnost govori koliko je prazan govor da nam nije bilo nikad bolje. Zaključak da i to što radite nije dokaz da ste izbegli siromaštvo se sam nameće - rekao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati