Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

26. 10. 2020. 13:27 1

"Vlast će omogućiti porast organizovanog kriminala"

Predsednica Centra za pravosudna istraživanja i bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero izjavila je danas za Betu da je prethodna vlada ostavila novoj u nasleđe potpuno ugroženu samostalnost tužilaca kao i izvršnu vlast koja "uveliko" učestvuje u radu sudske i preuzima funkcije tužilaštva.

- Podela vlasti je sve manje vidljiva i u novi mandat vlade prenosi se poruka da bi najbolje bilo da pravosudne funkcionere bira predsednik države, kako je predložio državni sekretar nadležnog ministarstva, što je apsurdno - ocenila je Petrović Škero.

Ona je podsetila da premijerka Ana Brnabić u svom ekspozeu juna 2017. gotovo da i nije spomenula stanje ljudskih prava i sloboda i vladavinu prava i demokratiju.

- Čudno je bilo da se tako malo reči utroši na vladavinu prava, na funkcionisanje sudske vlasti koja vrši zaštitu svih prava u državi i koja je već duže vreme u tom periodu funkcionisala sa velikim problemima. Čudno je bilo i nepominjanje donošenja ustavnih promena vezanih za ovu granu vlasti predviđenih nacionalnim akcionim planom i obavezama koje smo prihvatili spram EU - kazala je Petrović Škero.


Dodala je da prethodna vlada za tri i po godine nije ništa uradila da se sudovi rasterete i ubrazaju sudski postupci. Naglasila je da je očigledno da borba protiv organizovanog krtiminala i korupcije nije ni započeta u pravoj meri s obzirom na poslednji izveštaj Evropske komisije o stanju u državi u pogledu poglavlja 23 i 24,  vladavine prava i korupcije.

Na pitanje šta će novoj vladi ostati od nerešenih predmeta, Petrović Škero navodi "Savamalu", "Krušik", "Babić", "Jovanjicu", ali ističe i pokretanje postupaka protiv službenih lica koja su izvršila "torturu" za vreme nedavnih demonstracija građana.


- I još mnogo sličnih predmeta u kojima ili tužilaštvo nije reagovalo ili zbog toga što po nalogu tužilaštva MUP nije pribavljao tražene podatke - kazala je ona.

Upitana da li očekuje efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije, Petrović Škero je kazala da ima utisak da će biti omogućen porast organizovanog kriminala.

- Stekla sam utisak da zbog nepostojanje vizije u pogledu regulacije ljudskih prava i sloboda, vladavine prava neće biti kao ni demokratije, da će se omogućiti porast organizovanog kriminala, da nećemo biti bezbedni  u kafićima,  tržnim centrima, parkovima. Korupcija je postala deo našeg lečenja, obrazovanja, svakodnevnog života - zaključila je bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati