Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

17. 10. 2020. 22:19 1

"Kriza najviše pogodila siromašne, u Srbiji nema svesti šta se dešava"

Pred našim očima se odvija neviđena globalna preraspodela bogatstva. Najveće žrtve će biti najsiromašniji slojevi stanovništva u razvijenim državama, kao i siromašne države koje još uvek nisu svesne šta im se sprema. Iz ove krize one će izaći zadužene do nosa, biće u nemilosti kreditora, moraće dodatno da smanjuju ionako jadnu javnu potrošnju, i prodavaće sve što im je još preostalo da bi se oslobodile duga. Meni se čini da u Srbiji još nema svesti o tome, izjavio je ekonomista Nebojša Katić.

Ekonomista Nebojša Katić izjavio je da se tokom pandemije koronavirusa u svetu odvija "neviđena" globalna preraspodela bogatstva čije će najveće žrtve biti najsiromašnije stanovništvo u razvijenim državama, kao i siromašne države "koje još nisu svesne šta im se sprema".

U razgovoru za portal Sindikata Nezavisnost, Katić je rekao da ostaje pri svom stavu od pre sedam meseci da je pandemija "dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture", a da je, kako vreme prolazi, "sve sigurniji da nije pogrešio".

Govoreći o različitim tranzicionim ekonomskim politikama, Katić je ukazao da je "aktivna uloga države bila ključna u svim uspešnim modelima razvoja, kako na Zapadu, tako i na Istoku", ali da se to u Srbiji "sakriva od javnosti" zato što ta "empirijska činjenica negira vladajuću neoliberalnu doktrinu na čijoj promociji su i nastale karijere najuticajnijih ekonomista, koje su, čak i finansijski, podsticane spolja".- Sve uspešne države su imale sposobne vlade koje se nisu plašile eksperimentisanja. Šampioni razvoja nisu previše držali do slobodnog tržišta, štitili su svoju industriju, vodili su politiku potcenjene valute, koristili su mehanizme kapitalne kontrole. U prvoj fazi razvoja su krenuli sa politikom supstitucije uvoza, a potom su se fokusirali na stimulisanje izvoza i proboj na strana tržišta integrišući se u svetske privredne lance - dodao je on.

Kazao je da su se te države oslanjale na domaću štednju, a ne na strane investicije, i u fazama brzog razvoja žrtvovale su ličnu potrošnju ulažući u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstveni sistem.
- Rečju, šampioni razvoja radili su sve suprotno od onoga što rade evropske tranzicione države i Srbija - naglasio je on.

Katić smatra pogrešnom tezu da su visoki porezi štetni za ekonomiju, da demotivišu rad i stvaranje nove vrednosti. Dodao je da je "posao" privrednika da se stalno žale na visoke poreze - da je to rutinski jauk i oblik pritiska na vlast.

- Ako bi teza o visokim porezima koji demotivišu rad bila tačna, onda bi cela Skandinavija, ili Nemačka ili Francuska npr. bile propale zemlje u kojima niko ništa ne bi radio. Ponovo empirija govori suprotno od onoga što neoliberalna teorija pokušava da promoviše - istakao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati