"Pandemija je povod neviđene globalne preraspodele bogatstva" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

17. 10. 2020. 12:20 5

"Pandemija je povod neviđene globalne preraspodele bogatstva"

Pred našim očima odvija se neviđena globalna preraspodela bogatstva čije će najveće žrtve biti najsiromašnije stanovništvo u razvijenim državama, kao i siromašne države koje još nisu svesne šta im se sprema, izjavio je ekonomista Nebojša Katić u razgovoru za portal Sindikata Nezavisnost.

On je rekao da će te države iz ove krize izaći zadužene do nosa, biće u nemilosti kreditora, moraće dodatno da smanjuju ionako jadnu javnu potrošnju, i prodavaće sve što im je još preostalo da bi se oslobodile duga.

- Meni se čini da u Srbiji još nema svesti o tome - naveo je Katić i dodao da ostaje pri stavu koji je izneo na samom početku pandemije da je kovid 19 „dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture“.

Govoreći o različitim tranzicionim ekonomskim politikama, Katić ukazuje da je „aktivna uloga države bila ključna u svim uspešnim modelima razvoja, kako na Zapadu, tako i na Istoku“, ali da se to u Srbiji „sakriva od javnosti“ zato što ta empirijska činjenica negira vladajuću neoliberalnu doktrinu na čijoj promociji su u nastale karijere najuticajnijih ekonomista, koje su, čak i finansijski, podsticane spolja.

- Sve uspešne države su imale sposobne vlade koje se nisu plašile eksperimentisanja. Šampioni razvoja nisu previše držali do slobodnog tržišta, štitili su svoju industriju, vodili su politiku potcenjene valute, koristili su mehanizme kapitalne kontrole - ukazao je Katić.

Kako je naveo, u prvoj fazi razvoja su krenuli sa politikom supstitucije uvoza, a potom su se fokusirali na stimulisanje izvoza i proboj na strana tržišta integrišući se u svetske privredne lance.

- Ove države su se oslanjale na domaću štednju, a ne na strane investicije, i u fazama brzog razvoja žrtvovale su ličnu potrošnju ulažući u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstveni sistem. Rečju, šampioni razvoja radili su sve suprotno od onoga što rade evropske tranzicione države i Srbija - istakao je Katić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Kad imaš prijatelja sa dobrim sluhom

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati