Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 10. 2020. 17:12 4

Dok Mali maše pohvalama MMF-a, 500.000 ljudi na ivici egzistencije

Plate u javnom sektoru biće povećane od iduće godine, za šta je saglasan i Međunarodni monetarni fond (MMF), rekao je danas ministar finansija Siniša Mali. I dok se vlast na sve strane hvali neverovatnim ekonomskim uspesima, nikad viđenim u istoriji Srbije, pokrajinski ombudsman upozorava da u Srbiji oko 250.000 građana koristi novčanu socijalnu pomoć, a oko pola miliona stanovnika, prema izveštaju Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, nije u stanju da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe.

Pohvalivši se kako ne postoji druga zemlja u Evropi, sem Srbije, koja će povećati plate u vreme ovakve krize, Mali je dodao da su juče prihodi od PDV-a za dve milijarde bili veći od planiranih i da naplata poreza ide još bolje.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije, tu medijski napumpanu sliku i brojke, kojima se cela Srbija smeje, u paramparčad je razbio pokrajinski ombudsman. U saopštenju povodom 17. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, iz te institucije su naveli da četvrtina stanovnika Srbije živi u riziku od siromaštva.
- Subjektivni osećaj siromaštva je još veći, a siromaštvo najteže pogađa najmlađe. Deca koja rastu u nemaštini i bedi veoma teško ostvaruju svoja prava na život, igru, razvoj, obrazovanje i imaju znatno manje šanse da uspeju u životu - piše u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

Zato je izjava ministra Malog, još samo jedna u nizu blamaža režima, koji svoju katastrofalnu ekonomsku politiku, medijski pokriva isfabrikovanim podacima.
Neoliberalni pljačkaški režim zamazuje oči javnosti brojkama o BDP, stopi rasta, trgovinskim bilansima, količini poljoprivredne i industrijske proizvodnje... Svi ti isfabrikovani podaci, govore malo ili skoro ništa. Pokažite nam, gospodo neoliberali, sledeće: stopu nezaposlenosti, odnos nataliteta i mortaliteta, broj visokoobrazovanih, broj obolelih, kakva je pristupnost i dostupnost institucija, kakva je sloboda medija i slobodne reči, kakva je stopa kriminala, koliki je stepen društvenih patologija, koliki je broj samoubistava, kolika je potrošačka korpa za tročlanu/četvoročlanu porodicu, koliko je beskućnika, kolika su socijalna davanja, koliki su ostali troškovi života u odnosu na zarade, kolika je stopa siromaštva, koliki je stepen emigracije, kakav je odnos selo-grad, koliki je stepen demokratičnosti i tolerencije društva, kakva je nezavisnost sindikata, kolika je zaduženost građana, koliki je osećaj subjektivnog zadovoljstva građana sistemom...

To su ključna pitanja na koja su potrebni odgovori, a ne vaše baljezgarije kojima se ceo svet smeje.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati