Srbija zemlja jednog čoveka i urušenih institucija | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 10. 2020. 14:42 6

Srbija zemlja jednog čoveka i urušenih institucija

Da je Srbija zemlja urušenih institucija već odavno je postalo notorna činjenica. Sem institucije predsednika republike ne postoji nijedna druga, jer je Aleksandar Vučić preuzeo funkcije svih organa vlasti. Mi imamo otvorenu diktaturu, kaže advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, Vladimir Gajić, u izjavi za Direktno.rs.

Zamislite da se jednog jutra probudite, uključite televizor i dobijete pune informacije o najaktuelnijim događajima dana. Krenete na posao, a prevoz vam stigne za pet minuta. Dođete na posao, a tamo vas šef dočeka nasmejan i konsultuje vas u vezi poslovnih aktivnosti. Stigne vam plata na vreme, sa kojom možete zadovoljiti svoje mesečne potrebe. Institucije savršeno funkcionišu i ne morate vijati vezu za prijem kod lekara ili da biste izvadili novu ličnu kartu. Škole mesto gde vaša deca rado idu, nema redova u pošti jer svi šalteri rade...

Svi napreduju u skladu sa svojim profesionalnim dostignućima, država brine o najugroženijima, reaguje se na najmanji znak pokušaja korupcije i kriminala, nema diskriminacije ni po kom osnovu, svi građani se posmatraju kao ličnost. Vlast smenjiva na izborima i nema potresa kada dođe do smene, jer sistem funkcioniše i ne zavisi od volje jednog čoveka. A, šta kažete, deluje kao nemoguće.Moderno društvo počiva na vladavini zakona, gde je svakom građaninu zagarantovana pravna sigurnost u vezi ostvarivanja svojih prava i sloboda. Kao preduslov za to, sistem mora da počiva na jakim i nezavisnim institucijama, koje vrše svoje funkcije na temelju zakona.

Međutim, Srbija ne spada u moderna društva, jer se nalazi u pretpolitičkoj sferi, u kojoj se sve bazira na odlukama i volji jednog čoveka, koji oličava ceo sistem.

- Srbija se nalazi u pretpolitičkom društvu još od 1945. godine, i od tada postoji kontinuitet takvog stanja, sa izuzetkom kratke vlade Zorana Đinđića, koji je ubijen - smatra advokat Gajić.

SNS se pretvorila u masovnu organizaciju koja broji više od 750 hiljada članova, što je čini jednom od najvećih u svetu. Proporcionalno broju stanovnika, SNS je po članstvu veća i od kineske Komunističke partije.
U sistemu urušenih institucija, gde je jasno da je za napredovanje potrebna partijska podobnost, a ne profesionalni kvaliteti, članstvo u SNS se vidi kao jedina mogućnost za zaposlenje. Zato su nam škole prepune nestručnih profesora, bolnice lekara sa sumnjivim diplomama, televizije nepismenih voditelja... Mašinerija za zapošljavanje partijskih kadrova radi punom parom, i potrebno je uhlebiti tu armiju gladnih. Naravno, jedini kriterijumi su poltronstvo, bespogovorna odanost, spremnost da se gazi preko leševa u korist lidera i njegovog režima.
Odavno je postalo jasno, čak i običnom laiku, da su sve institucije u Srbiji uzurpirane i privatizovane i stavljene u službu vladajuće partije, a ne građana i njihovih životnih potreba. Tako državne kompanije, poput Telekoma, izdaju saopštenja u kojima se napada opozicija. Privatni interesi povezani sa režimom mešetare unaokolo ostvarujući masne profite na štetu države.
Za sve to vreme, državni tužilac ćuti, ne oglašava se, ne vrši svoju ulogu. Sudstvo je neefikasno, sudije korumpirane ili zaplašene.

U Srbiji vlada atmosfera straha, jer se svi bore za golu egzistenciju i plaše se da ne izgube i to malo što imaju. Mediji konstantno održavaju stanje tenzija i napetosti, targetujući opoziciju kao destabilizirajući faktor.Zapravo, svi peru ruke od odgovornosti, jer su svesni da se za sve pita samo jedan čovek, koji je preuzeo ulogu i sudije i tužioca, i lekara i profesora, i fudbalskog trenera i saobraćajnog inžinjera... On crta trase puteva, kadrira, preti, najavljuje, nagrađuje, oduzima, dodeljuje... Jedan njegov poziv menja sve.
Institucije su tu samo kao dekor, postoje na papiru, kako bi režim održavao sliku demokratski uređenog društva pred svetom. Međutim, nažalost, kad režim padne, kad ode čovek na kojem on počiva, sve će se urušiti kao kula od karata i sledi nam dug i mukotrpan proces izgradnje novih i stvaranja poverenja građana u njih.

- Opozicija mora da preraste u pokret otpora, jer mi imamo posla sa organizovanom mafijom, a sa njom se ne može pregovarati. Ona treba da ima odlike i funkciju kao i svaki drugi klasičan pokret otpora - mišljenja je Vladimir Gajić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Veliko plavetnilo

Anketa

Ko vam je najomiljeniji lik iz Kriznog štaba?

Rezultati