Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 09. 2020. 14:15 1

"Vratio bih RTS u zakonski okvir, tu nema kompromisa!"

Istraživač u beogradskom Institutu za fiziku Slobodan Prvanović predao je danas REM-u potrebnu dokumentaciju za konkurs za člana Upravnog odbora (UO) RTS, rekavši da će ako uspe da uđe u UO primenjivati "buldožer diplomatiju", i da "nikakvi kompromisi niti pregovaranja ne dolaze u obzir, jer jednostavno zakoni moraju da se poštuju".

- Još pre nekoliko meseci sam pokrenuo inicijativu među kolegama u okviru akademske zajednice da tražimo da RTS poštuje zakone u sferi informisanja građanstva. RTS najdirektnije krši Zakon o javnim medijskim servisima, jer ne omogućava građanima potpune informacije, pristrasno postupa, zastupa interese vladajuće stranke, nema kritički odnos prema Vladi. Takva situacija traje ko zna koliko - kazao je Prvanović za N1.

- Zalagao bih se za zakonitost u radu i poštovanje zakona... Učiniću sve u okviru institucije sistema da uradim sve što mogu da dovedem RTS u zakonske okvire - ističe on.

Na pitanje da li zadovoljava neformalni uslov, a to je politički, rekao je da "pretpostavlja da ga ne ispunjava, ali i da taj neformalni uslov ne bi smeo da bude uslov".

- Ako se za to opredele, za taj neformalni politički uslov (članovi REM-a), onda žele da RTS nastavi da krši zakon. Time bi oni preuzeli odgovornost da su omogućili RTS-u da postane partijsko glasilo a ne javni servis - ocenjuje Prvanović.

On navodi da ga je, kada je prvi put pokrenuo inicijativu unutar akademske zajednice za kritiku rada RTS-a, "obradovalo", što joj se potpisom pridružilo 144 kolega, jer je očekivao da će je potpisati svega 10-15 njih.

- Ali, sa druge strane, nas ima oko 10.000 i ogromna većina ćuti i ne preduzima ništa, što mislim da je zaista sramno. Intelektualci imaju i tu društvenu ogovornost, moraju da budu društveno angažovani, da pomognu da država i društvo napreduju, a ne da vode računa kako da se umilostive vlasti, da dođu do novih projekata i honorara, i da zbog toga prećutkuju ono što primećuju, a sigurno primećuju u kakavom nam je katastrofalnom stanju i država i društvo - kaže Prvanović.

"Krajnje vreme da se akademici i kolege odvaže"

Na pitanje da li je zbog svog istupanja u javnosti izložen pritiscima, on kaže da mu niko nije pretio, niti ga je ucenjivao - "ne fali mi ni dlaka s glave".

- Mislim da bi tako prošle i moje kolege koje bi se pridružile akciji spasavanja Srbije. Ona je pred potpunim slomom, i što se tiče unutrašnjeg uređenja i međunarodnog položaja. Krajnje je vreme da se kolege odvaže i kažu šta misle, pre svega akademici, onda univerzitet, pa svi ostali - smatra Prvanović.

On je podsetio da konkurs za člana UO RTS traje 15 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku (22. septembar), i da je konkurs raspisan za šest novih članova UO RTS i šest članova UO RTV.

Rekao je da koliko zna članovi REM-a nisu obavezni da pozovu kandidate na razgovor, "ali ja bih to voleo, dosta toga bih imao da im kažem". Naveo je i da zna da ima još nekoliko kandidata, ali da ne zna koji su.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati