Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 09. 2020. 18:19 10

Koliko košta fakultet u Srbiji?

Državne i privatne fakultete su, osim lakoće sa kojom svako može da opere svoju biografiju i dođe do lažnog zvanja doktora nauka, izjednačile i cene studiranja. Poslednji u nizu skandala dolazi nam iz kuhinje EKonomskog fakulteta u Beogradu, gde je prijava ispita za ispitni rok Oktobar2 koštala 3.491 dinara, a prijavljen je ukupno 3.421 ispit, čime je u fakultetsku kasu ubačeno čak 11.942.711 dinara. Ekonomski fakultet je, sasvim neekonomično po novčanik studenata, iznenadio gotovo sve studente koji se pitaju zbog čega je cena prijave ispita tolika. Dekan fakulteta je, umesto da odgovori na pitanje jednoj studentkinji - istu blokirao na Fejsbuku, zaboravljajući postojanje printscreena.

Student čije je ime poznato redakciji nam se javio sa pitanjem kome je otišao prihod od prijave ispita.

- Održan je rok Oktobar2, gde je prijava ispita koštala 3.491 dinar po ispitu, zvaničan sajt kaže da je bilo prijavljeno 3.421 ispita, što znači da su za četiri dana ispitnog roka od prijave ispita zaradili: 11.942.711 dinara, odnosno po kursu 1€=117.5RSD - 101.640 evra. Kome je otišlo ovih 100.000 evra - glasi pitanje studenta koje i dalje čeka odgovor.

Jedna njegova koleginica je želela da do odgovora dođe preko Fejsbuk profila dekana Ekonomskog fakulteta Branislava Boričića, koji je brisanjem komentara i blokiranjem njenog naloga na ovoj društvenoj mreži osujetio njen pokušaj.

Zanimljivo, dekan je u objavi govorio o novoj školskoj godini i o tome da su ključevi uspeha u rukama studenata, nazvavši novu školsku godinu "novim lavirintom". Po svemu sudeći, sam kraj stare škoske godine je postao pravi lavirint u kojem se ne otkriva razlog ovako velike cene prijave ispita.

- Par pitanja. Zbog čega je cena Oktobra2 (odnosno formalno Septembra2) 3.500 dinara? Koje to tačno rokove iziskuje taj rok u odnosu na regularni i zašto je na većini fakulteta cena daleko manja? Pritom, ove godine se ponovo cena boda povećala i to u jeku pandemije. Takođe, zašto smo mi danas u obavezi da do 13 časova uplatimo 3.500 dinara (neki i više) iako ne znamo da li smo ispit položili i koji je raspored istih? Hvala unapred - napisala je studentkinja sa čijim se komentarom, pre nego što je uklonjen, saglasilo 257 kolega.

Nismo bolje prošli ni mi. Na pitanja upućena upravi Ekonomskog fakulteta zbog čega cena prijave ispita iznosi toliko, nismo dobili odgovor. Umesto toga, uporedili smo cene sa još nekim fakultetima Univerziteta u Beogradu.

Kao što se vidi iz tabele, cena prijave ispita u zavisnosti od okolnosti kreće se od 1.200 do 2.400 dinara.

Iz službe Filološkog fakulteta su nam rekli da prijava ispita iznosi 150 dinara. U prevodu, za jedan ispit, koliko košta na Ekonomskom fakultetu, studenti sa Filološkog bi mogli da polažuviše od 20 ispita.

Međutim, jedna studentkinja smatra da je ovde cena u stanju mirovanja zbog aktuelne situacije na Fililoškom fakultetu i pobune studenata i nastavnika, kao i da su u ovom roku mogli da izađu na ispit samo studenti koji su položili dokumentaciju o preležanoj koroni.

Ekonomski fakultet je, dakle, samo u ovom roku zaradio 101.000 evra, a studenti su, uprkos teškoj materijalnoj situaciji morali da plate prijavu ispita, naročito ako im je od njega zavisilo finansiranje iz budžeta u sledećoj godini, te ostaje vrlo upitna objava dekana Boričića da je jedan "časniji dinar vredniji od 100 poklonjenih" - šta je sa 3.500 nečasnih dinara?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati