Društvo i ekonomija

Nova ekonomija [ Izvor: VOICE ]

23. 09. 2020. 11:39 3

Vlada Abu Dabija suvlasnik PKB-a i zemlje oko Beograda

Vlada Abu Dabija postala je suvlasnik beogradskog proizvođača mleka Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), najvećeg poljoprivrednog društva u Srbiji, sledi iz teksta Vojvođanskog istraživačkog-analitičkog centra (VOICE).

Naime, kompanija Grainveta Limited u vlasništvu Abu Dhabi Development Holding Company (100 odsto u vlasništvu Vlade Abu Dabija) postala je suvlasnik u Al Dahri, kompaniji koja je 2018. kupila imovinu PKB korporacije za 121 milion evra. Drugi suvlasnik je kompanija Baynunah Agriculture LLC.

Time je Vlada ove arapske države postala suvlasnik  17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda, kao i stočnog fonda čija se vrednost u trenutku prodaje u oktobru 2018. procenjivala na 17 miliona evra. 

Posredno, arapska država postaje i učesnik na tržištu mleka u Beogradu budući da učešće PKB u snabdevanju srpske prestonice više od 50 odsto. 

Pre tačno dve godine Al Dahra je kupila 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB za oko 105 miliona evra.

Insajder je pisao da je imovina PKB prodata ispod svake vrednosti jer je Al Dahra za hektar plaćala 4.700 evra.

Da je to daleko ispod realne cene pokazuje i primer PKB-ove parcele koja nije prodata u postupku privatizacije, a kasnije je oglašena na prodaju po osam puta većoj ceni, za 38.700 evra po hektaru. 

VOICE podseća da se Al Dahra  u Srbiji pominje još od 2013, kada je u Abu Dabiju tadašnji potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom potpisao međudržavni sporazum o saradnji.

Al Dahra je po ugovoru sa Vladom Srbije trebalo da preuzme tadašnja preduzeća u restrukturiranju – Bačku iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre, Mladi Borac iz Sonte i Agrobačku iz Bača. Nije poznato zašto taj sporazum nije poštovan i kako je Al Dahra ispala iz igre kada je o ovim firmama reč, navodi portal.

Dodaje se da je godinu dana nakon prvog pojavljivanja u aranžmanu Vučića i bin Zajeda postala je većinski vlasnik firme Rudnap agrar Vojina Lazarevića, a 2015. i stopostotni vlasnik. Rudnap je tada imao voćnjak jabuka na 130 hektara nadomak Iriga.

Nakon tri godine, u oktobru Al Dahra kupuje Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) po početnoj ceni od 104,5 miliona evra, što predstavlja 50 odsto procenjene vrednosti imovine PKB-a. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati