Društvo i ekonomija

M. Živković

22. 09. 2020. 13:49 9

DOKTOR IZ LESKOVCA Lečili smo ljude, a dobili manje plate i targetiranje

Jasno je da se radi o etiketiranju i pritisku na sve nas. Stojimo iza svojih stručnih stavova i imamo argumente za to. Svrha ovog spiska je obeležavanje i pretnja onima koji misle svojom glavom. Jevreje su nacisti najpre stavljali na spisak, a potom ih obeležavali Davidovom zvezdom. Takođe, umesto obećanja o povišici, plata nam je bila smanjena dok smo dežurali u kovid bolnici - istakao je za Direktno.rs dr Aleksandar Rangelov, jedan od 13 potpisnika peticije "Ujedinjeni protiv kovida" u leskovačkoj bolnici, čija su imena javno osvanula u toj ustanovi.

Osim što je prekršen zakon i narušena njihova privatnost, postoje indicije da im se time poručuje da su nepodobni.

- Mi smo markirani, a kakve će posledice biti, videćemo. Ono što je ohrabrujuće u celoj priči jeste to da su me od jutros srele neke od kolege koji nisu potpisali peticiju, ali se raspituju kako se to radi, hoće da se solidarišu sa nama. Može da se očekuje narednih dana da će kolege iz Leskovca da se priključe. Mi sa spiska nismo toliko uznemireni i pogođeni, ali ostale kolege jesu. Oni koji nisu bili u toku ili nisu pridavali značaj peticiji, sada su vrlo revoltirani. Trenutno na sajtu "Ujedinjeni protiv kovida" ima oko 3.000 potpisnika, očekujem da će cifra biti premašena - istakao je dr Rangelov, ortoped u Opštoj bolnici u Leskovcu.

Skandaloznim činom uprave bolnice u Leskovcu prekršen je zakon i to iz dva razloga. Kao prvo, niko ne bi trebalo da bude sankcionisan zbog peticija i ličnih stavova, a kao drugo, što je još veći prekršaj, narušena je privatnost lekara potpisnika jer niko nema pravo da iznosi podatke o njima bez njihove pismene saglasnosti.

- Mene su kontaktirali advokati, a da ih znam jako površno. Skrenuli su mi pažnju da kolege i ja imamo pravo da tužimo zdravstveni centar zbog iznošenja naših podataka u javnost bez našeg odobrenja, što je protivzakonito. Nemam nameru nikog da tužim, smatram da sam javno nastupao oduvek i borio se za pravdu - istakao je on.

Pitanje koje treba postaviti direktoru i vlastodršcima, kaže doktor, jeste šta je sa obećanjem koje im je dato da će plata biti povećana i zašto im je ubrzo nakon toga smanjena.

- U maju dok sam dežurao u kovid bolnici, plata nam je bila znatno niža. Dobili smo obaveštenje od finansijske i pravne službe da je razlog to što kovid bolnica u Leskovcu uopšte nije bila pravno regulisana, što je praktično značilo da ne postojimo. Da li će nam ta dežurstva ikad biti isplaćena, ne znamo, niko nas ne obaveštava o tome - konstatovao je dr Rangelov, koji se i sam razboleo od upale pluća nakon što mu je prestalo dežurstvo u kovid bolnici.

- Ustanovljeno je da nije u pitanju koronavirus, da sam negativan, ali ko će znati... Organizacija je, međutim, takva da smo u našim matičnim odeljenjima možda još ugroženiji nego u kovid bolnici. Tamo sam bar znao gde su oboleli pacijenti, a ovde sam ortoped, moram da imam blizak kontakt sa njima - zaključio je doktor Aleksandar Rangelov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati