Društvo i ekonomija

Jovan Vukotić

18. 09. 2020. 21:08 0

Kadriranje na Bogoslovskom fakultetu

U senci skandala – povlačenja blagoslova profesorima, optužbi za silovanje studentkinja i kidnapovanje studenta Marka Žarkova, na Bogoslovskom fakultetu se povlače čudni kadrovski potezi. Ti potezi ne slute na dobro po kvalitet i ozbiljnost nastave na tom Fakultetu. Dok je cilj svake ozbiljne naučne i obrazovne institucije da u svojim redovima ima vrsne stručnjake, pa još ako su ti stručnjaci retki, i bave se fundamentalno važnim oblastima, na Bogoslovskom se to radi potpuno suprotno.

Nedavno su objavljeni referati za izbor u zvanje asistenta na biblistici, konkretno asistenta za Stari Zavet. Jedan, pozitivan potpisali su P. Dragutinović i N. Božović. Drugi, negativan R. Kubat, predsednik komisije. Na konkurs se prijavio jedan kandidat, čije kvalifikacije za ovaj posao vređaju elementarnu pamet. Elem, kandidat Danilo Mihajlović se prijavio na za mesto asistenta na katedri za Stari Zavet, a nema elementarno znanje jevrejskog jezika. Otprilike to bi značilo da profesor antičke književnosti može biti neko ko ne poznaje klasične jezike, grčki i latinski. Kandidat je priložio samo dva rada, od kojih nijedan nije iz oblasti za koju aplicira. Koliko se čini iz referata presednika komisije, Mihajloviću uskoro ističe zakonski rok za odbranu teze, a on već više od pola godine ne sarađuje sa mentorom. U referatu dvojice članova komisije vidi se kadrovska politika Fakulteta – što gori, tim bolji. Zanimljivo, Danilo Mihajlović je iz Novog Sada, kadar ep. Irineja Bulovića.

Još je frapantnije da od ove godine jevrejski jezik na Bogoslovskom fakultetu predaje docent Milosav Vešović. Iako zvuči nestvarno, tačno je i može se proveriti: Vešović nema nijedan kurs pohađan iz jevrejskog jezika, niti neki naučni rad iz te oblasti. Ovo je definitivno prvorazredni akademski skandal. Nastavnik bez elementarnih kvalifikacija predaje na Univerzitetu. Samo podsećanja radi, jedan od predavača jevrejskog jezika, profesor Dušan Glumac je pored jevrejskog, poznavao aramejski i stari sirijski. Uradio je gramatiku jevrejskog jezika. Vešović nije polagao nijedan ispit koji ima veze sa jevrejskim. Prethodnih godina jevrejski jezik je, kao honoranrni profesor, držao naš istaknuti klasični filolog profesor Vojin Nedeljković. Ovim potezom Nedeljković je isključen iz dalje nastave.

Pored ovakvog kadriranja, primetne su i izvesne nameštaljke. Tako na primer još 20. februara 2020 grupa za biblistiku je odobrila konkurs za redovnog profesora na katedri za Novi Zavet. To je uskoro potvrđeno na Veću fakulteta. Međutim, taj konkurs još nije raspisan. Navodno čeka se da mitropolit Porfirije još sakupi radova da bi mogao konkurisati. Njemu uskoro ističe petogodišnji angažman, tako da će ga verovatno protivzakonito držati pod ugovorom na Fakultetu. O naučnom kredibilitetu Porfirija Perića ne treba trošiti reči.

Posebno će biti zanimljiv referat u pripremi, koji se odnosi na izbor vanrednog profesora za Novi Zavet. Pored docenta Dragana Radića, prijavio se još jedan kandidat sa zavidno obimnim naučnim opusom. Poznato je da se i do sada Radić provlačio kroz „iglene uši“. Njegove kompentencije iz domena Novog Zaveta su svakom upućenijem dobro poznate. Da stvar bude jasnija, Ranić nije ni doktorirao iz Novog Zaveta. Na to mesto ga je u nekim ranijim kombinatorikama doveo mitropolit Porfirije. Njegov protivkandidat je magistrirao u Americi, a doktorirao u Solunu. Poznavlac više klasičnih i svetskih jezika, pisac ozbiljne  monografije i naučnih radova. Ovaj slučaj će biti posebno interesantan na Veću društvenohumanističkih nauka Univerziteta u Beogradu, gde se i vrši izbor? Kao priprema za ove izbore,u dotično veće su imenovani profesori V. Vukašinović i P. Dragutinović.

Optužbe za silovanje studentkinja, povlačenja blagoslova profesorima, kadrovska politika i nameštaljke. Sve to baca tužnu senku na ustanovu, koja je saosnivač Univerziteta u Beogradu, i koja ove godine treba da proslavo stogodišnjicu delovanja. Svi prijatelji i poštovaoci ove institucije su zapanjeni dešavanjima u njoj. Zbog toga ovaj tekst i završavamo porukom, koju je pomenuti profesor Nedeljković, pre nekoliko meseci, uputio kolegama na Biblijskom institutu: „Drage kolege, žao mi je što ste se obrukali. Ako je suditi po vašem saopštenju, vi ne uviđate štetu koju činite sebi i svojoj ustanovi. Znam da vam nije lako. Ali na kraju će biti dža ili bu, i pokazaće se da Bog i Mamon nisu raspoređeni tako kako vi u vašoj uzluđenosti i (što je najgore) javno tvrdite. I biće kasno. Čas posla, vi ćete se đuture naći izvan univerziteta, u naučnom zvanju prodavaca magle. Na univerzitetu ionako ima dosta ljudi koji misle da teolozima nije mesto nigde osim u budžaku koji im je Tito namenio. Kako ste krenuli, nama koji vas cenimo i uvažavamo biće nemogućno da to dalje poričemo“.

Primalac je ubrzo izbrisao poruku, a savest nije poznato.

Jovan Vukotić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati