Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 09. 2020. 16:48 10

Dr Martinović iznad zakona, Pravni fakultet u rukama vlasti, plate profesora do 6.000 evra

Jedan od mnogobrojnih slučajeva koji je obeležio prethodnu nedelju jeste i obelodanjivanje podataka u vezi naučnih falsifikata koje je počinio dr Aleksandar Martinović, visoki funkcioner SNS. Informacije o akademskoj nečestitosti naprednjačke perjanice, javnosti je predočio Balša Božović, nekadašnji poslanik DS u Skupštini Srbije.

- Nakon što sam u junu ove godine Pravnom fakultetu u Novom Sadu podneo žalbu i dokaze da je funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović čak šest puta objavio identičan naučni rad pod istim ili sličnim naslovima, dobio sam odgovor od Etičke komisije za koji je teško proceniti da li više vređa zdrav razum ili akademski integritet - naveo je Božović u pisanoj izjavi medijima.
Božović je istakao kako je komisija zaključila je da je Martinović svoje radove "falsifikovao između 2005. do 2009", a da je Kodeks o akademskom ponašanju donet 2010. i da zbog toga "nema osnova za pokretanje postupka protiv njega", pa je Božović zaključio da je Martinović svoje radove "falsifikovao na vreme".- Time je Etička komisija jasno poručila studentima, njihovim roditeljima, budućim studentima i svim građanima Srbije da je važno samo nadmudriti sistem, varati, imati vezu, prepisivati i sticati korist za sebe, kao i da će takvo ponašanje ne samo proći nekažnjeno, nego i naići na podršku i na jednom od najznačajnijih fakulteta, drugog po veličini univerziteta u Srbiji - izjavio je Božović.

Članovi Etičke komisije koji su potpisali rešenje o žalbi Božovića bili su: prof. dr Senad Jašarević, prof. dr Goran Milošević, ali i prof. dr Svetozar Čiplić, što je posebno iznenadilo javnost, jer je reč o visokom funkcioneru Narodne stranke.
Inače, optuženi dr Aleksandar Martinović se nije odazvao na poziv Etičke komisije da se izjasni o optužbama za (auto)plagiranje, što je poslalo jasnu poruku da je on iznad zakona i pravnih propisa. S druge strane, Etička komisija, koja je neverovatnom pravnom akrobatikom zaštitila dr Martinovića, pokazala se kao instrument u rukama vlasti i ozbiljno narušila ugled Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Pokazalo se da je dr Martinović, zapravo, spona između korumpirane vlasti i zaposlenih na fakultetu koji, imajući u vidu mesečna primanja, ne osećaju potrebu da se pobune protiv ovakvog ponašanja svog kolege.
Naime, kako je utvrdila Državna revizorska institucija, prosečna neto primanja zaposlenih na Pravnom fakultetu Novosadskog univerziteta, u 2017. godine, bila su 221.000 dinara. Međutim, raspon plata na ovoj visokoobrazovnoj instituiciji kretao se između 148.500 i 731.500 dinara, odnosno, između 1200 i 6000 evra mesečno.
Da su podaci o platama zaposlenih tačne, potvrdio je i prof. dr Branislav Ristivojević, dekan, u izjavi za Direktno.rs.

- Podaci u Izveštaju DRI iz 2017. godine su tačni, ali napominjemo da se ne radi o platama zaposlenih, već o ukupnim primanjima zaposlenih koja obuhvataju između ostalog i platu zaposlenog, ali i autorske honorare od naučno istraživačkih projekata, primanja od izdavačkih ugovora, prodatih knjiga, pruženih specijalizovanih usluga i sva druga primanja - rekao je Ristivojević.Podsetimo, protiv Ristivojevića, visokog funkcionera Demokratske stranke Srbije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, podnela je tužbu, 2017. godine, jer je u autorskom tekstu za nasilje nad ženama krivio, između ostalog, paradu ponosa i same žene. Međutim, Vrhovni kasacioni sud doneo je konačnu presudu da u tekstu dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu, nije bilo govora mržnje niti diskriminacije prema ženama i pripadnicima LGBT populacije.

No, kako bi bar malo pred javnošću izašli "čistog obraza", uprava Pravnog fakulteta je donela odluku da ukloni plagijate dr Martinovića iz Zbornika radova.

Dr Martinović se nije oglašavao povodom ove afere.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bloker

Zoran Živković [11.06.2021.]


Video dana

Kad zaboraviš gde ti je mesto

Anketa

Koji je najzagađeniji grad u Srbiji?

Rezultati