Društvo i ekonomija

S. M.

15. 09. 2020. 12:30 10

Učiteljica porodilja, profesor srpskog i desetine drugih izgubili posao zbog SNS VOJNIKA

"Posao su dobili samo oni koji su stranački poslušnici. I tako sada škola plaća i putne troškove osobi koja je zbog naprednjačkog botovanja morala da bude primljena kod nas. Uvek je svačega bilo, ali ovakvog ponašanja, nikad nije", kaže za Direktno.rs Vladimir Lapčević, profesor srpskog jezika i književnosti, koji nije dobio posao za stalno zbog SNS bota u Blacu.

Lapčević je radio u Osnovnoj školi "Stojan Novaković" na određeno vreme tri godine i to najčešće kao zamena i zatim mu nije produžen ugovor. Umesto njega primljena je osoba iz Prokuplja koja je kratko radila u školskoj biblioteci, a onda naprasno dobila časove drugog nastavnika koji je postala pomoćnik direktora.

Između ostalog i ovako je počela nova korona školska godina. Dakle, pored haotične nastave, malo onlajn, malo učionica, došlo je i do masovnog neprodužavanja ugovora nastavnicima koji godinama rade na uštrb novajlija, tek svršenih fakultetlija, koji su, kako tvrde prosvetari, posao zaslužili na promociji SNS!

Lapčević dodaje da nije član nijedne stranke i da je revanšizam prema svima koji nisu članovi SNS počeo kada je polovinom juna direktor škole postala Marija Ćurčić. Ona je zamenila Danijelu Nikolić, koja je smenjena pre isteka mandata, a javnosti je od ranije poznata jer nije htela da naredi zaposlenima u školi da moraju da idu na mitinge Aleksandra Vučića!

Lapčević je ipak odlučio da se žali, pa je Republičkoj prosvetnoj inspekciji uputio prigovor.

Direktorka škole Marija Ćurčić nije htela da širi priču, samo nam je kratko odgovorila da ne želi da komentariše i da su razlozi za ovu odluku poznati upravi škole.

U Kuršumliji bračni par ostao bez posla!

Slično je i u Kuršumliji, u dve osnovne škole čak desetak nastavnika prestalo je da bude radno angažovano. Ipak, najstrašniji je primer učiteljice Bojane Vesić i njenog supruga Miloša. Bukvalno preko noći su oboje ostali bez posla, a Bojana je trenutno na porodiljskom! Čim ono istekne, prestaje joj i radno angažovanje, a na njeno mesto je primljen drugi učitelj.  

Bojana je poznata srpskoj javnosti kao mlada učiteljica koja je 2013. godine došla iz Kragujevca u kuršumlijsko planinsko selo Merćez da bude učiteljica u izdvojenom odeljenju tamošnje Osnovne kole "Miloje Zakić". U dva navrata tadašnji ministri prosvete dolazili su da se slikaju sa njom kao primerom, ali nažalost nikada nije dobila rešenje za stalno.

- Godinama su obećavali, ali ništa. U maju ove godine raspisan je konkurs, moja supruga je baš tog dana bila u prokupačkoj bolnici kao trudnica pred porođaj i nije mogla da ode na zakazani psihotest i na njeno mesto je primljen drugi, znatno mlađi učitelj, a sva obećanja koja su nam dali, pala su u vodu. Od septembra sam i ja bez posla, jer sam radio kao pomoćni radnik. Sada, posle svega, rešili smo da idemo u inostranstvo - priznaje Miloš Vesić.

Načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo zna za ove primere nepravde, ali i da je sve na direktoru škole.

- Poznat mi je i slučaj iz Blaca, kao i ovaj iz Kuršumlije. Zaista ne znam kako se desilo da Vesići ne uđu u sistem - rekao nam je Gejo.

Mi smo naveli samo tri, ali predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da ovo nisu usamljeni slučajevi partijskog zapošljavanja. Ona potvrđuje da je sve na Komisiji za prijem, koju predlažu direktor škole, pa je posredno on taj koji odlučuje o kandidatima.

- Ipak, u pitanju je moralni čin. Direktor se sigurno pokrio kada je odlučio da ne produži ugovor nastavniku, koji je godinama radio u toj školi na određeno vreme, ali je osnovno pitanje šta sad nije u redu. Kako mu se do sada produžavao ugovor, znači da je dobro radio. Bili smo svesni da će se partija umešati i na to smo upozoravali. Tamo gde smo intervenisali na vreme, odnosno još dok traje konkurs, uspeli smo da zaustavimo tu bahatost. Na žalost, mnogi su ostali bez posla, a ono što je najgore, ljudi na vlasti nisu nesvesni, dobro znaju šta rade - kaže za Direktno Jasna Janković.

Jeste surovo, ali, nažalost, mnogo je primera da u Srbiji zakon i država rade selektivno, i da se posao zaslužuje botovanjem za SNS!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati