Društvo i ekonomija

S. M.

16. 09. 2020. 09:23 3

KORAK NAPRED, NAZAD DVA Klackalica koja izluđuje sve u školi

"Moje dete je učenik petog razreda i tokom jedne nedelje ima biologiju četiri puta, dva puta u školi i dva puta putem nastave na RTS. Kako jedne nedelje ide u školu dva dana, a naredne tri, dolazimo do toga da pojedine nastavnike bukvalno i ne viđa, a da ne pričamo o stranom jeziku, koji na početku nismo ni imali", kaže za Direktno.rs majka Vesna M. i navodi nelogičnosti u onlajn nastavi za starije razrede osnovne škole.

Kada je počinjala školska godina, Ministarstvo prosvete je bilo izričito: svi učenici rade po istom programu. Međutim, praksa je pokazala drugačije - rasporedi u školama nisu usaglašeni sa nastavom koju učenici prate na programu RTS, niti nastavnici mogu da predaju u isto vreme, niti sve škole imaju isti broj učenika, kao ni broj prijavljenih za onlajn.

Nikome nije lako ove školske godine, mada načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo smatra da je onlajn nastava tokom epidemije koronavirusa proletos odlično izvedena, po njegovim rečima, čak bolja nego u zapadnim zemljama?! Onlajn nastava po istom principu se odvija i sada, iz školske uprave poručuju da je sve "tip-top" i da je onlajn škola dostupna svima.

- Program na RTS može da se vrati, svi imaju mogućnost da isprate časove, koji su se obrađivali i nije istina da dolazi do propuštanja određenih nastavnih jedinica. Naša onlajn nastava u maju bila je bolja od one u zapadnim zemljama, a već sada pripremamo nastavu za oktobar - kazao je Gejo u telefonskoj izjavi za naš portal.

Sa njim se ne slažu roditelji učenika od petog do osmog razreda, jer deca idu svaki drugi dan u školu, a kada su u svom domu časove prate na RTS. Za sada najviše problema učenicima predstavljaju novi predmeti jer ih samo prepisuju jedni od drugih, bez objašnjenja. Moraju da se snalaze uz pomoć interneta, roditelja ili privatnih časova, ukoliko žele ozbiljniji pristup.  

 - Jezike uopšte nisu snimili. Moje dete je imalo prvi čas nemačkog druge nedelje od kako je krenulo u školu i to samo njena grupa, pa su oni morali da šalju svojim drugovima koji toga dana nemaju nastavu. Tako je i sa ostalim predmetima, ali je najveći problem baš strani jezik. Izgovor uči uz pomoć interneta, tako smo se snašli - komentariše A. G. čije dete je peti razred.

Roditelji jesu u nedoumici i zbunjeni, učenici takođe, kao i nastavnici, a problem se javlja i kod onih koji su se opredelili za isključivo onlajn nastavu, pa su se sada predomislili. Ipak, procedura da se pređe na kombinovani model nije toliko jednostavna i mora da se piše zahtev, a zatim da škola odobri.

- Prvo, onlajn nastava koja je sprovedena krajem prošle školske godine nije ozbiljno analizirana i izgubili smo vreme da se kvalitetno pripremimo za ovu školsku godinu, pa zato dolazi do propusta. O kvalitetu ovogodišnje nastave, ne mogu sada da govorim i to će se videti kada učenici pređu u viši razred naredne godine. Ono što mogu da kažem, je da je onlajn nastava izvrgnuta ruglu i iza toga stojim - kaže za Direktno.rs predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković.

Ona dodaje da se ovih dana potvrdilo ono što je ovaj sindikat sumnjao, a to je da su časovi snimani samo za predmete koji su u završnom ispitu, odnosno njih sedam, a da se na ostale zaboravilo.

- Kada govorimo o održanoj onlajn nastavi, mogu reći da je ona bila skandal bez presedana! Da bi se ostvarila, mora da postoji interakcija učenika sa nastavnikom, da se koriste platforme, a ne da se učenici vezuju za televiziju. Šta je sa onima koji nemaju internet, pa ne mogu da vrate programe, nemaju televizore jer nemaju struju, a takvih porodica je, na žalost, mnogo u Srbiji - opominje Janković.

Predsednica sindikata smatra da je onlajn nastava izvrgnuta ruglu i da nije obavljena ozbiljna analiza, kako bi se na vreme pripremili za ovu školsku godinu. Stoga i takav rezultat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati