Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 09. 2020. 13:52 16

VUČIĆEVO OBEĆANJE TAKSISTIMA Gde se zagubilo 8.000 evra?

Šta se tačno dešava sa subvencijama od 8000 evra, koje je Aleksandar Vučić obećao taksistima nakon protesta prošle godine, još uvek niko ne zna. Oko čitave stvari još uvek vlada misterija, nadležna ministarstva i dalje odugovlače sa isplatama, a taksisti se teško odlučuju da uzmu subvencije. Kako se čini, Vučić je iskoristio taksiste i njihovo nezadovoljstvo zarad političkih poena, a samo mali broj taksista je osetio konkretnu dobit.

Vlada Republike Srbije je krajem prošle godine usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke tehničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza. Ove beneficije su rezultat dogovora koji su sa Aleksandrom Vučićem u oktobru 2019. godine, postigli beogradski taksisti posle protesta koji su duže od deset dana blokirali prestonicu. Taksisti će subvenciju moći da iskoriste na tri načina: novac od države može biti učešće za namenski kredit za kupovinu novog automobila, kao učešće za lizing ili se može koristiti za plaćanje dela kupoprodajne cene novog vozila. Pravo na nabavku imaju preduzetnici i privredna društva.

Ovakva odluka vlasti podelila je javnost - taksi udruženja su bila zadovoljna, dok su ekonomisti kritikovali ovakav potez, smatrajući da je ekonomski neisplativ, te da je njegova svrha bila da se kupi politička naklonost taksista i umiri njihovo nezadovoljstvo. Protesti taksista bili su vid pobune protiv kompanije CarGo, za koju taksisti smatraju da posluje mimo zakonskih propisa i predstavlja nelojalnu konkurenciju.

Devet meseci nakon donošenja Uredbe javnost se pita dokle se stiglo sa primenom uredbe, koliko taksista se prijavilo za subvencije i koji su najveći problemi u odnosu na državne i gradske institucije.

Na osnovu podataka do kojih je došao Direktno.rs, 1.500 taksista je konkurisalo za subvencije. No, samo 50-tak je potpisalo rešenja za subvenciju u februaru mesecu, ali do danas auto-kuće nisu dobile novac od države. Taksisti još oklevaju da kupe nova vozila, jer nemaju novca da samostalno uđu u proces kupovine, ako uzmemo u obzir da je minimalna cena auta 13.000 evra.

U Srbiji radi 17.500 taksista, a od toga 6.500 u Beogradu. Taksisti godišnje, na osnovu poreza i doprinosa, prihoduju budžetu Srbije 21 milion evra.

Primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju je slaba, a za to najveću odgovornost snose nadležno ministarstvo i organi gradskih vlasti u Beogradu. Saobraćajna inspekcija i komunalna policija ne rade svoj posao, jer su i dalje na ulicama prisutni neregularni prevoznici. 

Podsetimo, Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, optužila je, svojevremeno, taksi uduženja da maltretiraju građane, rekavši da su oni učestvovali u donošenju ovakvog zakona o prevozu putnika, te da CarGo samo koristi rupe u zakonu, ali da legalno posluje, a da su protesti najbolja reklama za tu kompaniju.

Međutim, Ministarstvo saobraćaja je demantovalo premijerku i saopštilo da ta kompanija posluje nelegalno. Ovo je dovelo do sukoba Brnabićeve i Zorane Mihajlović, koja se nalazi na čelu resornog ministarstva.

Da taksisti imaju malo poverenja u dato obećanje i samu uredbu, svedoče i komentari na društvenim mrežama:

- Još traje igrica sa Deda Mrazom. Šta bi sa obećanjem predsednika države da će on lično da završi problem sa CarGo. Zaboravljeno 8 somića (virtuelno) od Božic Bate zinula bulja. Da ne talasamo, ostaćemo bez love. Pukli smo svi mnogo više od 8 soma i još pucamo dok ne puknemo skroz, a od subvencija ostalo još samo S i to ne zadugo.

Taksi udruženja pozivaju Ministarstvo saobraćaja da ubrza procese za subvencionisanje nabavke novih vozila, što će doprineti da taksisti zaista počnu da veruju da se uredba i sprovodi.

Međutim, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, izdalo je saopštenje, 10. septembra, kojim se obaveštavaju podnosioci zahteva za subvenciju da se privremeno, do formiranja nove Vlade, obustavlja izdavanje donetih rešenja, što je izazvalo strah kod taksista da država ukida subvencije. Time se nanovo odlaže čitav proces, koji je ionako bio narušen epidemijom koronavirusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati