Sudija koja je dodelila decu moćnom ocu NAPREDOVALA U SLUŽBI | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: KRIK, BIRN ]

03. 09. 2020. 10:27 13

Sudija koja je dodelila decu moćnom ocu NAPREDOVALA U SLUŽBI

Sudija Lidija Alagić, koju je više žena optužilo da je u brakorazvodnim parnicama u kojima je sudila starateljstvo nad decom na nezakonit način dodeljivala očevima, napredovala je i postavljena je za sudiju Višeg suda u Beogradu. Upravo njeno delovanje i mehanizme u dodeli starateljstva moćnim očevima prikazala je Tatjana Vojtehovski, autorka emisije "Život priča", pa joj sada tri godine kasnije preti poternica!

Podetimo, u emisiji "Život priča" na TV Prva otkriveni su detalji sprege između sudije Lidije Alagić, istih veštaka i istog advokata suprotne strane, koji su se ponavljali u nekoliko različitih slučajeva, kod nekoliko majki koje su ostajale bez dece, od kojih je svakako najpoznatiji slučaj oduzimanja dece Mariji Mali od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Marija Mali, od 2015. bivša supruga sadašnjeg ministra finansija, na sve načine pokušala je da skrene pažnju na njen i slučajeve drugih žena, ali neuspešno. Nakon što su joj vrata institucija i medija bila zatvorena, kao poslednji vapaj bila su pisma 2016. Aleksandru Vučiću, tada premijeru. Ova majka troje dece u dva pisma predsedniku Vlade moli za zaštitu, govorila je da trpi pravno i stvarno nasilje Vučićevog bliskog saradnika, da se bori sa dirigovanim sudskim postupkom i da veruje da je sve namešteno, pisao je BIRN. 

Međutim, umesto odgovora, iz Kabineta premijera Vučića, upućen je dopis kojim je obaveštena da je njeno pismo prosleđeno Ministarstvu pravde i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao nadležnima za taj predmet uz potpis generalnog sekretara Novaka Nedića.

Ko je sudija Lidija Alagić?

Za Lidiju Alagić je javnost prvi put čula pre tri godine kada ju je više žena, među njima i Marija Mali, supruga tadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, optužilo da je na nezakonit način u brakorazvodnim parnicama starateljstvo nad decom dodelila očevima.

Očeve je, kako su isticale, zastupao isti advokat, veštačenja su obavljali isti veštaci, a odluke donosile iste sudije - u tri od sedam slučajeva upravo Lidija Alagić.  

Prema njihovim rečima, Alagić prilikom odlučivanja nije uvažavala mišljenja centara za socijalni rad, niti njihove tvrdnje da su trpele nasilje od muževa. Obraćale su se brojnim institucijama i medijima, podnele su i pritužbu Agenciji za borbu protiv korupcije u kojoj su tražile da se ispitaju sumnje na korupciju u pravosuđu, o čemu je pisao BIRN.  

Marija Mali uspela je u međuvremenu da izdejstvuje zajedničko starateljstvo nad decom i to posle jakog pritiska koji je izvršila u javnosti.

Ona je u intervjuu za KRIK u februaru 2017. rekla da je starateljstvo nad decom jedini razlog zbog kog je odlučila da javno govori o bivšem suprugu i njegovim poslovima.

- Izgubila sam starateljstvo nad troje dece na najbrutalniji način. Obraćala sam se mnogima. Nigde nisam naišla ni na kakvu pomoć, zaštitu, savet - rekla je tada Marija Mali.

Kako je govorila, suprug joj je upućivao brojne pretnje, tvrdeći da nema šanse da dobije starateljstvo uz reči: "Sudija je moja".

Tokom brakorazvodne parnice, Siniša Mali rekao je da školovanje za njihovo troje koje iznosi 60.000 evra plaćaju njegovi prijatelji iz inostranstva. Sudija Alagić sprečila je advokata da pita ko su ti prijatelji ocenjujući to kao "irelevantno".

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je zbog toga postupak protiv Malog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Veliko plavetnilo

Anketa

Ko vam je najomiljeniji lik iz Kriznog štaba?

Rezultati