Društvo i ekonomija

M. Živković

18. 08. 2020. 14:49 30

ŠTA ĆE ZAISTA BITI OD 1. SEPTEMBRA? Učitelji strahuju da će raditi znatno više za istu platu

Učitelji i nastavnici tvrde da će raditi u dve smene kako bi isto gradivo dva puta predavali učenicima istog razreda podeljenih u dve grupe, a sve to za istu platu. Iz Ministarstva prosvete tvrde da se neće raditi u dve smene, već da učitelj koji ima četiri časa po pola sata ima prostora da kad započne sa prvom grupom, nastavi rad i sa drugom grupom. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika poručuju za Direktno.rs da se i dalje ništa ne zna o tome kako će se nastava odvijati, iako je do početka školske godine ostalo još desetak dana.

Informacija o mogućem radu prosvetara u dve smene, razbesnela je učitelje i nastavnike, a neki od njih se pribojavaju da im je natovaren dupli posao, da će sva puta predavati isto gradivo, a sve za istu platu koju su primali i do sada. Stav ministarstva je da će časove obema grupama u trajanju od po 30 minuta držati isti nastavnici i da neće raditi duplo, već da će se na osnovu novog sistema i skraćivanja časova, situacija uklopiti u njihovu već postojeću normu.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika istakla je za Direktno.rs da prosvetari ionako imaju nerealno male plate i da im nikako nije potreban veći obim posla u odnosu na ono što su imali do sada. Čak i kada bi se radilo po zamisli ministarstva, tvrdi ona, ne bi bilo vremena za dopunsku nastavu i tu bi nastao problem, jer bi u tom slučaju prosvetni radnici morali da rade znatno više od planiranog.

- Sigurno je da nećemo dopustiti da ljudi rade dupli posao za jednu platu. Ne znam kome bi moglo da padne na pamet da nešto tako organizuje. Ono što je poznato do sada, ministar je javno govorio da će neposredni rad sa decom umesto 18 i 20 časova nedeljno biti povećan na 24, što znači da će se ukinuti dodatna i dopunska nastava. To je jako opasno, jer ako učenik priđe nastavniku i požali mu se da nešto ne razume, svakako mu ovaj neće reći: "Meni je ministar rekao da nemam dopunsku nastavu, neću da ti objasnim". Ako su već tako zamislili, onda neka povećaju plate radnicima.Tamo gde se radi više, mora da se plati više, to po Zakonu o radu pripada svakom, pa nema razloga da ne pripadne to i prosvetarima - smatra Janković.

Ona dodaje da je zabrinjavajuća činjenica da se nekoliko dana pre početka školske godine još ništa ne zna i da iz ministarstva za medije pričaju jedno, a da prosvetarima stižu drugačije preporuke.

- Da ste me to pitali pre mesec dana, čak ni meni koja zna koliko je ministarstvo neozbiljno, ne bi palo na pamet da će ostaviti otvorenim sva pitanja, desetak dana pre 1. septembra. Nalazimo se u vrlo problematičnoj situaciji koja stvara stres svakome u sistemu obrzovanja, počevši od nastavnika, roditelja dece... Takođe stvaraju i jako lošu atmosferu u društvu jer su svi potreseni ovim što se ne zna šta će biti 1. septembra.

"Bolje odložiti početak škole, nego prekinuti celu godinu u septembru"

Naša sagovornica je istakla da ako već ne može da se organizuje sve kako treba da bi se umanjio rizik od koronavirusa, najbolje rešenje je odlaganje početka školske godine. 

- Da li je možda rešenje odlaganje školske godine na nedelju ili dve, neke zemlju u okruženju su tome pribegle jer nisu stigle da se organizuju. Ako nismo spremni za 1. septembar onako kako treba, nije strašno pomeriti početak školske godine, pa to nadokanditi skraćivanjem raspusta ili šta god. Školska godina je duga i postoje razni načini da se nadoknadi ono što je izgubljeno usled odlaganja. Bolje je i tako nego govoriti da je sve spremno, a onda da nas 1. septembra dočeka haos i usled eventualno velikog razboljevanja, da dođe do prekida školske godine već u septembru - zaključila je Jasna Janković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati