Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 08. 2020. 15:39 1

"Može li se napraviti smislena vakcina?"

Proces razvoja vakcine protiv koronavirusa započele su mnoge zemlje i kompanije, ali se vest o njenoj upotrebi zloupotrebljava, jer se još, s obzirom da ima mnogo nepoznanica oko virusa Kovid-19, sa sigurnošću ne zna nijedan pouzdan detalj. Upravo zato iznosimo šta je do sada utvrđeno u vezi pojave vakcine u četiri vodeće zemlje koje rade na njenom nastanku - Velikoj Britaniji, Rusiji, Kini i SAD.

- Sigurno ima stručnjaka za ovo pitanje: ako se posle odležane bolesti ne stvore antitela odnosno brzo nestanu, može li se uopšte napraviti smislena vakcina koja štiti na duži period - zapitao se na svom Tviteru advokat Vladimir Todorić.  

Velika Britanija

Na razvoju vakcine protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji rade stručnjaci sa Oksfordskog univerziteta. Kako prenose britanski mediji, prvi rezultati testiranja vakcine pokazuju da je bezbedna i da pokazuje dobre efekte, jer izaziva reakciju imunog sistema.

Organizmi ljudi koji su učestvovali u testiranju vakcine, njih 1.077, počeli su da razvijaju antitela i T-ćelije, koje se bore protiv virusa. 

Britanska vlada je već naručila 100 miliona doza vakcine, ali su potrebna dodatna ispitivnja, kako bi se utvrdilo da li to dovoljna zaštita od Kovid-19.

Međutim, kada će vakcina ući u upotrebu, ostaje velika nepoznanica. Stručnjaci se nadaju da se to može dogoditi pre kraja ove godine, ali ono što je izvesno, jeste da neće biti široko dostupna. Prioritet u vakcinisanju imaće zdravstveni radnici i zaposleni u staračkim domovima, kao i oni koji su izloženi visokom riziku zaraze. Ako sve bude išlo po planu, široka upotreba će krenuti tek sledeće godine.

 

Rusija

Zamenik ruskog ministra odbrane, Ruslan Calikov, izjavio je da je prva ruska vakcina protiv koronavirusa spremna. Na vakcini su radili vojni stručnjaci i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. 

Calikov je obavestio javnost da su nakon provera i testiranja, osobe koje su primile vakcinu, takođe razvile imuni odgovor i da se dobro osećaju.

Ruski zvaničnici saopštavaju da će vakcina biti odobrena do 10. avgusta. Ovako brz rok izrade vakcine, objašnjava se time da je ona  modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti. 

Kina

Potencijalna vakcina za koronavirus kineske nacionalne farmaceutske grupe Sinofarm mogla bi da bude spremna za javnu upotrebu do kraja godine, uprkos prvobitnim najavama da će to biti tek 2021. godine, objavili su kineski državni mediji.

Direktor Sinofarma Liju Đingžen rekao je za CCTV da kompanija očekuje završetak poslednje faze testiranja na ljudima za tri meseca. 

Sjedinjene Američke Države

Kompanija "Novavaks" saopštila je da je njena eksperimentalna vakcina proizvela antitela protiv novog korona virusa i prema početnim podacima kliničkog ispitivanja u ranoj fazi čini se da je bezbedna.

Kompanija za biotehnologiju sa sedištem u Merilendu rekla je da je njen kandidat za vakcinu, NVKS-CoV2373, proizveo više nivoe antitela kod zdravih dobrovoljaca nakon dve doze, od onih koji su pronađeni kod pacijenata koji su preležali kovid-19.

Direktor istraživanja Gregori Glen rekao je da će kompanija uskoro početi mnogo veća klinička ispitivanja u kasnoj fazi i potencijalno bi mogla da prikupi dovoljno podataka da dobije odobrenja za regulaciju već u decembru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati