Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 08. 2020. 21:56 21

Smenjen Darko Luković, Stefanovićev čovek od poverenja

Darko Luković, šef Odseka za borbu protiv korupcije pri Odeljenju za organizovani privredni kriminal u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), smenjen je sa svoje funkcije, saznaje Direktno.rs

Luković je osoba od najvećeg poverenja Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, i treći je čovek po redu koji je smenjen u kratkom roku.

On je iz BIA prebačen u MUP 2014, iste godine kada je Dijana Hrkalović, tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije, preselila iz zgrade BIA u Palatu Srbije.

Luković je prebačen u odeljenje koje se bavilo ilegalnim praćenjem novinara i građana, a u decembru 2014. je udaljen iz Odeljenja za bezbednost posle izbijanja skandala oko praćenja novinara. Prvo je prebačen u Upravu granične policije, pa je nekoliko meseci kasnije upućen u Službu za specijalne istražne metode (SSIM).

Polovinom 2015. godine Dijana Hrkalović premestila je Lukovića u SBPOK, koji je tim transferom postao inspektor u Odeljenju za privredni kriminal. To mesto je pre njega držao Zoran Kosovac, čovek koji je u MUP-u radio 25 godina, a na mestu šefa Odseka bio je skoro deset godina. Kosovac je zbog Lukovića prebačen u Upravu za obrazovanje. Hrkalović ga je prebacila na to mesto, jer se sumnjalo da je počeo da istražuje kriminal visokih funkcionera SNS-a koji su bliski Aleksandru Vučiću.

Podsetimo, pre dva dana, 2. avgusta, smenjen je i pomoćnik direktora policije Ivan Ristić, koj je trabalo da bude načelnike policije u Nišu, ali je to odbio i sotao je u Pirotu.

Ristić je protutnjio u javnosti tokom demonstracija u Beogradu kada je, po tvrdnjama predsednika Stranke slobode i pravde Dragan Đilasa, komandovao policajcima u civilu koji su se na brutalan način obračunavali sa demonstrantima.

Takođe, krajem jula, tačnije 27, dužnosti je razrešen i Dragan Kujundžić, desna ruka Nebojše Stefanovića iliti načelnik Sektora unutrašnje kontrole i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. On je automatski penzionisan, a naredba o njegovom privremenom raskidu radnog staža stigla je sa vrha vlasti.

Izgleda da se prave čistke u ministarstvu unutrašnjih poslova, ali jedna osoba koja ostaje na čelu ovog ministarstva je Nebojša Stefanović, čije je mesto trebalo da preuzme Bratislav Gašić, koji će ipak ostati na čelu BIA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati