Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 08. 2020. 11:30 25

Ko je Maja Gojković, dojučerašnja predsednica Skupštine?

Bila je najvatrenija Šešeljeva radikalka i kandidatkinja za četničkog vojvodu, a sve drugo bilo je kao na filmskoj traci - Velja Ilić, Mlađan Dinkić i na kraju Vučić, ali tek kada je došao na vlast.

Biografija

Maja Gojković je rođena 1963. u Novom Sadu i za razliku od svojih mnogih političkih saradnika, legalno je završila Pravni fakultet i počela da se bavi advokaturom, ali je ubrzo preovladao njen temperament, pa je advokaturu u velikoj meri zamenila politikom - uvek ekstremizmom. Bila je osnivač Srpske radikalne stranke (SRS) i generalni sekretar, a potom dugogodišnji potpredsednik stranke. Bila je Šešeljeva miljenica, čak toliko da je jedno, doduše kratko vreme, rukovodila radikalima dok su Šešelj i Nikolić zbog trenutne neposlušnosti prema Miloševiću nekoliko dana bili u zatvoru. Bila je član Šešeljevog pravnog tima za odbranu pred Haškim tribunalom, ali i osnivač firme koja je izdavala ekstremističku stranačku novinu "Velika Srbija".

Šešelj o Maji Gojković: "Maja je mnogo bila angažovana na ratištima u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Kad bi nešto zatrebalo, ona je bila u stanju da u pola dana i u pola noći iz Novog Sada, preko Dunava, krene u Slavoniju ili bilo gde da pomogne da se reši neki problem, da se obezbedi nešto što je potrebno za naše dobrovoljce, da sredi situaciju ako su se međusobno posvađali. Pokazala je ogromnu hrabrost i požrtvovanje i razmišljao sam da je proglasim za četničkog vojvodu, ali nisam znao da li je ikada u istoriji neka žena bila četnički vojvoda. Tek sam nedavno saznao za četničkog vojvodu Maru Kučkovku, koja je, kad su joj muž i brat poginuli u komitama, otišla sa ćerkom Stanijom u komite da ih osveti i toliko se istakla u borbama da je postala četnički vojvoda. Žao mi je što Gojkovićku nisam proglasio za četničkog vojvodu, zaslužila je to", javno se kajao Šešelj.
U vreme Miloševićevog režima bila je na gotovo svim funkcijama - savezni poslanik i republički poslanik, ali i potpredsednica Savezne vlade i ministar bez portfelja u Vladi Srbije. Gojkovićeva je 2004. kao radikalka postala gradonačelnica Novog Sada, a njen mandat obeležila je velika afera u vezi sa kršenjem ugovora sa ATP Vojvodina o izgradnji autobuske stanice u Novom Sadu - afera je građane Novog Sada koštala više od 300 miliona dinara, odnosno preko 2,5 miliona evra, koliko je zbog Gojkovićkinog postupanja po pravosnažnoj sudskoj presudi iz budžeta uplaćeno ATP Vojvodini na ime odštete. Ona nije odgovarala.

Ipak, učestvovanje u ovoj vlasti uticalo je da 2007. godine, posle 15 godina bezrezervne vernosti napusti Šešelja. Na izborima gubi lokalnu vlast, u javnost izbijaju njene brojne novosadske afere, a Gojkovićeva formira svoju lokalnu stranku i politički sarađuje sa Velimirom Ilićem. U to vreme formira se i Srpska napredna stranka, ali ona pravi pogrešnu procenu da stranka neće imati političku perspektivu i odbija Vučićev poziv da se priključi našminkanim radikalima. Na veliko iznenađenje javnosti tada se odlučuje na saradnju sa G17 plus i Mlađanom Dinkićem, kome su njeni radikali godinama prognozirali i obećavali zatvorsko odelo.

Na lokalnim izborima u Novom Sadu 2012. bila je nosilac liste Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića, ali se na izborima nije proslavila. Izgledalo je da je uz Dinkića stigla do kraja svoje političke karijere, ali dolazi do novog veleobrta - stiže Vučićev popravni, drugi poziv i ulazi u Srpsku naprednu stranku. Dugo vremena je morala da dokazuje vernost novom šefu koga je odbila 2008. godine i uspeva da se nametne svojim starim radikalskim rečnikom i ponašanjem.

Tako se 2014. domogla mesta predsednice Narodne skupštine na kome se istakla netolerancijom prema poslanicima opozicije i opstrukcijom iznošenja kritičkog mišljenja - to joj se isplatilo, pa postaje i predsednik Nadzornog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost. Od juče nije predsednica Narodne Skupštine, a da li je ovo njen politički kraj zavisi Vučićeve volje da joj dodeli neku novu funkciju.

KONTOVERZE
Brojne kontroverze pratile su njenu političku karijeru

U svojstvu potpredsednice Srpske radikalne stranke, Maja Gojković je 14. jula 1995. godine, tri dana nakon početka masakra u Srebrenici dala izjavu: "Pozdravljamo brzu akciju vojske Republike Srpske, kojim je konačno oslobođena srpska Srebrenica i kojim je ugašeno jedno od najznačajnijih žarišta muslimanskog terora".
Tokom posete Iranu 2015. godine je nosila jednu od najstrožijih formi hidžaba (al-amiru), iako je protokol posete nalagao da je dovoljno pokrivanje glave ešarpom. Nevladine organizacije i mnoge javne ličnosti su kritikovale Maju Gojković zbog ovakvog gesta, navodeći da time šalje lošu poruku ženama, posebno onim koje se bore protiv verskog radikalizma.

Njeno predsedavanje Narodnom skupštinom je bilo meta najšire kritike zbog prakse da pomoću zvona poslanicima iz vladajuće većine sugeriše kako treba da glasaju. Freedom house je 2018. godine u izveštaju o političkim i medijskim slobodama u Srbiji naveo da Maja Gojković predsedava parlamentom izrazito partijski, sa velikim brojem prekida i kazni upućenim opozicionim poslanicima. Evropska komisija, izvršni organ Evropske unije, u izveštaju o Srbiji u maju 2019. godine je skrenula pažnju da je vladajuća partija dovela do pogoršanja mogućnosti za efikasnu raspravu u parlamentu i onemogućila adekvatan nadzor izvršne vlasti, kao i da su opozicione stranke iz tih raloga započele bojkot rada Skupštine.

IMOVINA

Maja Gojković poznata je kao pasionirani ljubitelj nekretnina čime se bavio istraživački portal krik.rs:

- Stan Novi Sad 102 m2: Trosoban stan Maje Gojković smešten je u centru grada, u stambeno-poslovnom bloku novije gradnje. Ispred ulaza u zgradu u kojoj je stan nalazi se kućica sa policijskim obezbeđenjem. Porodica Gojković na ovoj lokaciji poseduje nekoliko nekretnina.

- Stan u Novom Sadu od 56 m2: Maja Gojković vlasnica je i dvosobnog stana u centru Novog Sada

- Stan u Novom Sadu od 48 m2 vodi se na majku Savku i nalazi se nedaleko od dva stana u vlasništvu Maje Gojković

- Stan u Novom Sadu od 105 m2 vodi se na majku Savku i nalazi se u istoј zgradi novog stambenog bloka u kojem, dva sprata iznad, Maja Gojković ima trosoban stan.

- Stan od 75 m2 u centru Novog Sada vodi se na majku Savku

- Kuća u Novom Sadu od 96 m2 vodi se na majku Savku i njena dva brata, a nalazi se u širem centru grada.

- Kuća u Novom Sadu od 45 m2 vodi se na majku Savku, nelegalalizovana je, a nalazi se u širem centru grada odmah do prethodno navedene kuće od 96 kvadrata.

- Pomoćni objekat u Novom Sadu od 36 m2 vodi se na majku Savku, a smešten je u istom dvorištu u kojem se nalaze prethodne dve kuće. Savka Gojković ima trećinu vlasništva, a ostatak pripada dvojici njene braće

- Zgrada u Novom Sadu od 157 m2 vodi se na majku Savku, nalazi se u širem centru Novog Sada i izgrađena je bez dozvole. Majka Maje Gojković poseduje trećinu, a vlasništvo deli sa braćom.

- Zgrada u Novom Sadu od 137 m2 takođe se vodi na majku Savku i ona je nelegalizovana

- Kuća u Beočinu od 48 m2 vodi se na majku Savku i nalazi se u naselju Rakovac.

- Pomoćni objekat u Beočinu od 24 m2 vodi se na majku Savku i smešten je pored vikendice u naselju Rakovac

- Zemljište u Beočinu od 72 m2 vodi se na majku Savku, a nalazi se u naselju Rakovac

- Voćnjak u Beočinu 424 m2 vodi se na majku Savku, a nalazi se se nalazi uz vikendicu u naselju Rakovac.

- Vinograd u Beočinu od 350 m2 vodi se na majku Savku

- Kuća u Gornjoj Trepči od 35 m2 vodi se na majku Savku i nelegalizovana je

- Zemljište u Gornjoj Trepči, kod Čačka od 1.062 m2 (0,11 ha) vodi se na majku Savku

- Njiva u Gornjoj Trepči, kod Čačka od 18.291 m2 (1,83 ha) vodi se na majku Savku

- Vinograd u Gornjoj Trepči, kod Čačka od 768 m2 vodi se na majku Savku

- Voćnjak u Gornjoj Trepči, kod Čačka od 1.182 m2 vodi se na majku Savku

- Šuma u Gornjoj Trepči, kod Čačka od 5.410 m2 (0,54 ha) vodi se na majku Savku

- Stan u Novom Sadu od 104 m2 vodi se na brata Dragana, a nalazi se u stambeno-poslovnom kompleksu u kome stanove imaju Maja i Savka

- Stan u Novom Sadu od 135 m2 vodi se na brata Dragana

- Stan u Novom Sadu od 28 m2 vodi se na brata Dragana, a ova garsonjera se nalazi u stambenom kompleksu u kojem porodica Gojković ima nekoliko stanova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati