KAKO?! Lekari ostali bez specijalizacija u Novom Pazaru | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

03. 08. 2020. 11:03 2

KAKO?! Lekari ostali bez specijalizacija u Novom Pazaru

Pored građana Novog Pazara i zdravstveni radnici koji rade u ovom gradu nezadovoljni su stanjem u lokalnom zdravstvu. Posle svega što se događalo u junu i bez obzira na pritiske, novopazarski lekari neće više da ćute, pa su se tako doktori zaposleni u Domu zdravlja oglasili nezadovoljni što im neće biti omogućeno da dobiju specijalizacije na osnovu konkursa koji je raspisala Opšta bolnica.

Naime, prošle nedelje raspisan je interni konkurs za dodelu deset lekarskih specijalizacija u Opštoj bolnici. U ovom dokumentu, koji je potpisao dr Mirsad Đerlek, zamenik v.d. direktora Opšte bolnice, navodi se da su specijalizacije namenjene samo lekarima Opšte bolnice, zaposlenim na neodređeno vreme, sa položenim stručnim ispitom i obavljenim pripravničkim stažom.

Ovakvi uslovi konkursa izazvali su veliko nezadovoljstvo među lekarima Doma zdravlja, među kojima ima onih koji na specijalizaciju čekaju i sa po deset godina radnog staža.

Više od 40 lekara opšte prakse potpisalo je peticiju, kojom se od dr Đeleka zahteva da izmeni uslove konkursa, kako bi i oni imali pravo da konkurišu za specijalizacije.

Uz podsećanje da je, odlukom Vlade Srbije od 5. mata ove godine, Dom zdravlja u nadležnosti Ministarstva zdravlja, kao i Opšta bolnica, naveli su da su „svi lekari bili angažovani u kovid ambulantama, a neki čak i u kovid bolnici. Isti ti lekari sada nemaju mogućnost da konkurišu za dobijanje specijalizacije“.

Od potpisnika konkursa, zahtevaju da, u cilju transparentnosti, obrazloži kriterijume za dobijanje specijalizacije, ali i da se konkurs odloži zato što je raspisan u vreme epidemije.

Potpisnici peticije su postavili i pitanje da li Đerlek kao v.d direktora ima pravo da raspiše konkurs za dodelu specijalizacija. 

Đerlek je inače ranije predstavljen kao koordinator Regionalnog kovid centra za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, a sada se potpisuje kao v.d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića, koji je se ne pojavljuje u javnosti od istog dana kada su u Novom Pazaru boravili premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Potpisnici peticije očekuju da celu situaciju razreši Ministarstvo zdravlja. Prema nekim najavama ministar Zlatibor Lončar, trebalo bi, sledeće sedmice da dođe u Novi Pazar, pa bi i sporno raspisani konkurs trebalo da bude jedna od tema. 

Pre pomenutog konkursa u Opštoj bolnici, raspisan je i konkurs u Domu zdravlja za tri specijalizacije – specijalizacije opšta i urgentna medicina i pedijatrija. Na drugoj strani konkurs iz opšte bolnice obuhvatio je specijalizacije – interna onkologija, radiologija, opšta hirurgija, neurologija, ortopedija, infektologija, patologija, anestezija sa reanimacijom, psihijatrija i biohemija.

Loše planiranje specijalizacija sada dolazi do izražaja, kada na skoro svim odeljenjima nedostaju lekari specijalisti i vrlo često se spominje situacija od pre desetak godina, kada se tadašnji direktor Zdravstvenog centra „odrekao“ specijalizacija, namenjenih novopazarskim lekarima, u korist zdravstvenih ustanova u drugim gradovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Odbrana od somalijskih pirata

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati