Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 08. 2020. 10:58 22

Ko je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša?

Jedan od svakako najživopisnijih Vučićevih gradonačelnika, dugogodišnji Šešeljev radikal i kandidat za narodnog poslanika rodjen je 1967. godine u Podgorici. Završio je školu rezervnih vojnih oficira, a na Višoj vojnoj školi stekao je zvanje potporučnika što ga je preporučilo za upravnika Centralnog zatvora Vojske Srbije! Ubrzo biva proglašen za radnog nesposobnog za rad u vojsci i odlazi u invalidsku penziju.

Kada ga je Vučić 2012. predstavio kao novog predsednika niške opštine Crveni krst, Bulatović je javno objavio i šokirao nišku akademsku javnost informacijom da je 2010, sa pune 43 godine i pozicije penzionera, došao i do diplome Pravnog fakulteta u Nišu - podrazumeva se da ga nikada niko na tom fakultetu nije ni sreo niti je ikada u javnosti mogao da pomene niti jednog kolegu iz svojih tajnih studentskih dana.

Sa pozicije predsednika opštine 2014. odlazi na funkciju direktora "Jugoistok", ćerke firme EPS-a. Ipak, najveći šok za Nišlije bio je njegov izbor za gradonačelnika 2016. godine

Ostaće upamćeno kada je kao gradonačelnik Niša, univerzitetskog centra južne Srbije, pognute glave ćutao kada je premijer Aleksandar Vučić, pred svim TV ekipama, zbog duga u gradskom budžetu, vikao na njega u centru Niša, u oktobru 2016. "Koga izdržavate?! 50 miliona evra nema deficit Srbija?!" Teško da je ikada ijedan državni funkcioner na takav način bio ponižen, ali njemu to izgleda nije mnogo smetalo. 

Ostaće upamćen i kao čovek pod čijom upravom se grad Niš, bez javne rasprave odrekao aerodroma - usvojili preporuku Vlade Srbije da aerodrom "Konstantin Veliki" pređe u vlasništvo države. Građani Niša nisu "ćutali", te su izašli na ulice tražeći od gradonačelnika da podnese ostavku, ali je on i pored svega ostao na funkciji.

Zbog nezakonitog trošenja novca građana dok je bio predsednik niške opštine Crveni krst, državna revizorska institucija podnela je prijavu protiv njega, a sud ga kaznio novčano. Kada je napuštao opštinu iz budžeta je na poklon zbog odličnog rada dobio vodootporni sat "Roamer" u vrednosti od 43.000 dinara, kao i odštetu za neiskorišćene godišnje odmore u visini od 136.200 koju je, prema njegovim rečima, prosledio fudbalskom klubu Radnički čiji je bio predsednik.

Bulatović je prekršajno kažnjen najmanje 34 puta, uglavnom kao odgovorno lice "Jugoistoka", ali i zbog nesavesnog trošenja novca građana dok je upravljao niškom opštinom Crveni krst. Nerado plaća novčane kazne, te su u nekoliko slučajeva one bile preinačene u kazne zatvora koje nikada nije odslužio. Prema evidenciji neplaćenih kazni, duguje još gotovo 70.000 dinara. Zanimljivo je i da je brat gradonačelnika Niša donirao 1.700 evra tokom izborne kampanje 2013. godine Filipu Vujanoviću, kandidatu iz redova stranke Mila Đukanovića, navodno neprijatelja Aleksandra Vučića.

PODACI O PRIMANAJIMA
Organizacija: Grad Niš
Pozicija: Gradonačelnik
Period: 11/07/2016 -
Iznos: 112 000 din
Organizacija: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje
Pozicija: invalidski penzioner
Period: 1.6.2005 –
Iznos: 72 000 din
Organizacija: Gradska opština Crveni Krst
Pozicija: Predsednik opštine
Period: 17/07/2012 – 13/05/2014
Iznos: 98000 din
Organizacija: PD za distribuciju električne energije "Jugoistok“ Niš / „EPS distribucija"
Pozicija: Direktor
Period: 20/03/2014 - 14/07/ 2016
Iznos: 160.000 din

NEKRETNINE
Tip: Stan
Lokacija: Niš
Vlasnik: Darko Bulatović
Kvadratura: 66 m2
Napomena: Dvosoban stan u kojem Bulatović živi nalazi se u zgradi novije gradnje, u širem centru Niša – naselju Stevan Sinđelić kod tehničkih fakulteta. Vlasništvo nekretnine se u katastru vodi na Ministarstvo odbrane, međutim, Bulatović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je vlasnik stana od 2014. U imovinskoj karti je naveo da je vlasništvo stekao kao "zakupac vojnog stana".

Tip: Stan
Lokacija: Niš
Vlasnik: Ćerka Milena Bulatović
Kvadratura: 48 m2
Napomena: Ćerka gradonačelnika Niša Milena Bulatović vlasnica je dvosobnog stana u širem centru grada. Do stana je došla pomoću očevog kredita. Gradonačelnik je, naime, u aprilu 2017, tri dana nakon ćerkinog 25-og rođendana, podigao kredit od 39.700 evra. Stan je zbog kredita opterećen hipotekom.

Tip: Kuća
Lokacija: Podgorica
Vlasnik: Otac Borislav Bulatović
Kvadratura: 120 m2
Napomena: Gradonačelnikov otac Borislav Bulatović vlasnik je prizemne kuće u predgrađu Podgorice, u naselju Zlatica. On je u februaru 2008. podigao kredit od 20.000 evra zbog čega je na nju upisana hipoteka. Rok za isplatu kredita istekao je u februaru 2018. godine i prema podacima iz katastra – otplaćen je. Kuća je izgrađena na placu većem od 668 kvadrata koji je otac gradonačelnika Niša kupio u januaru 1970. godine.

Tip: Dvorište
Lokacija: Podgorica
Vlasnik: Otac Borislav Bulatović
Kvadratura: 548 m2
Vrednost:
Napomena: Dvorište u kojem se nalazi očeva kuća u Podgorici. Vrednost dvorišta je uračunata u vrednost kuće
Podaci o pokretnostima

Tip: Automobil
Vrsta: Audi A6
Vlasnik: Darko Bulatović.
Ovaj automobil se prvi put pojavljuje u njegovom imovinskom kartonu iz januara 2016. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati