Društvo i ekonomija

M. Živković

28. 07. 2020. 14:24 25

Radnici fabrike u Beloj Crkvi umiru od korone, gazde ne daju bolovanje

Tri osobe su preminule u fabrici cipela "Brigde Srb" u Beloj Crkvi od posledica korone. Svi oni su bili primorani da rade kako pogon ne bi stao, bez obzira na virus i na to što se ljudi ne osećaju dobro. Fabrika i dan-danas radi bez prekida, radnicima ne daju bolovanje, nego im prete otkazom. Firmu drži Italijan, radnicima plaća minimalac i ne ponaša se kao vlasnik, već kao robovlasnik - istakla je za Direktno.rs građanka Bele Crkve Sonja Stajković, koja ne želi više da ćuti na sve ono što se dešava u tom mestu u Južnobanatskom okrugu.

Kap koja je prelila čašu jeste žrtvovanje ljudskih života zarad rada u fabrici.

- Poznavala sam sve te osobe koje su preminule. I njihovi najbliži takođe imaju simptome. Žena koja je umrla prošle nedelje imala je 43 godine. Bila je primorana da radi pod temperaturom. Kada se već bližio kraj, otišla je sa posla, a onda je ubrzo i preminula. Nije smela da rizikuje otkaz zbog ćerke koja studira, bio joj je potreban novac. Direktor fabrike jasno kaže da ako neko od radnika ne dođe na posao, automatski dobija otkaz. Nekoliko njih je zaista dobilo otkaze putem SMS-a jer nisu hteli da ugrožavaju svoje zdravlje i zdravlje porodica. U toj fabrici radi više od 300 radnika. To nije mala fabrika, a ovo nije veliki grad. To sve može vrlo brzo da se raširi, što i jeste. Smrt treće žene koja je danas preminula predstavlja nešto o čemu jednostavno ne može da se ćuti - rekla je naša sagovornica.

Prva žena, radnica ove fabrike koja je preminula, imala je oko 60 godina, s tim što je prema rečima gospođe Stajković, umrla neposredno pre nego što je izbila priča o pandemiji, ali je imala sve simptome korone.

- Doktor iz fabrike joj je rekao da ide kući da se odmori. Uopšte nije spominjao da treba da ode na pregled. Tek posle nekoliko dana konstatovali su da joj je jako loše i prevezli su je u bolnicu, ali je već bilo kasno. Tada korona zvanično još nije uzela maha pa nije bila testirana, ali kada se porode svi parametri i simptomi, postoji mogućnost da je imala kovid. Doktori koji rade i u Domu zdravlja, takođe su zaposleni i u ovoj fabrici, ali se to krilo izvesno vreme. To su doktor Borko Minić, načelnik Doma zdravlja i njegova supruga Emina Minić. Poslednjih nekoliko meseci ne dolaze na posao, kako bi se to zataškalo - kazala je Stajković.

Iz fabrike su dali naređenje da se radi i dalje kao da se ništa nije desilo.

- Imam puno prijatelja koji tamo rade, ali nemaju izbora. Kažu: "Pa šta ćemo, ostaćemo bez hleba". Ostali građani Bele Crkve jako su besni zbog svega ovoga. Novinar sa lokalnog portala preneo je informaciju da se sprema pobuna radnika fabrike, ali su odmah stigle ucene. Kad Italijan nešto drži i plaća minimalac, onda se ne ponaaša kao vlasnik fabrike, već kao robovlasnik. Bukvalno meri ljudima vreme odlaska u toalet, jako je teško pričati o svemu tome i mi kao građani Bele Crkve izuzetno smo besni. Svega nam je preko glave. Nas neko kontroliše i zaustavlja da proveri da li imamo maske u kolima, a ovakve stvari se dešavaju i zataškavaju - zaključila je naša sagovornica iz Bele Crkve.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati