Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 07. 2020. 11:06 49

"JA SAM BOG, MOGU ŠTA HOĆU" Ko je bahati direktor zbog kojeg je dr Saša dala otkaz

Optuživan za mobing, na funkciji od 2012. godine, poznat po dugogodišnjem bahatom ponašanju "jer mu se tako može". Ovako prema svim dosadašnjim dokazima i svedočenjima lekara može da se opiše dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo (GAK) u Višegradskoj, u kojoj je doktorka Saša Ljuština dala otkaz zbog mobinga nakon potpisivanja peticije za smenu Kriznog štaba.

Prvi slučajevi mobinga i uznemiravanja navodno su zabeleženi 2013. godine, pisali su tada mediji, kada su se članice medicinskog osoblja požalile na njegovo nepristojno ponašanje, a kasnije su sa tom pričom izašle u medije.

Nakon što ga je jedna od njih prijavila upravi Kliničkog centra Srbije, počeo je njen pakao. Stefanović joj je navodno pretio kako će joj zagorčati život, upitavši je "da li je svesna da ima decu".

- S maltretiranjem je počeo odmah čim je imenovan za direktora 2012. Pored dežurstava koja su mi trajala po 24 časa, uveo mi je i obavezu da vikendima dolazim u vizite pacijentima, pa sam tako radila šest dana u nedelji. Nakon 18 godina rada na klinici, bez pitanja me je premestio s odeljenja za carske rezove, iako nema ovlašćenja za to. Jedino objašnjenje koje sam dobila bilo je: „Ja sam direktor i bog. Mogu da radim šta hoću - navela je pre nekoliko godina dr Aleksandra Matejević Rajić, a njena ispovest je završila u mnogim medijima i obišla društvene mreže.

Ona je 2015. godine dobila i presudu Višeg suda u Beogradu, u kojoj se utvrđuje da je dr Stefanović nad njom vršio mobing.

Sa takvim ponašanjem prema osoblju očigledno se nastavilo i godinama kasnije, a najnoviji slučaj mobinga pretrpela je doktorka Saša Ljuština, potpisnica peticije za smenu Kriznog štaba na sajtu Ujedinjeni protiv kovida.

Odmah nakon što je stavila paraf na peticiju, susrela se sa neprijatnostima u GAK-u. Dobila je naredbu od direktora Stefanovića da "isprazni svoju sobu", da bi potom bila prebačena na drugo odeljenje i skinuta sa operativnog programa.

U ispovesti za Direktno.rs istakla je da joj je dosta omalovažavanja zbog svog stava, kako osoblja na Klinici, tako i Kriznog štaba, pa i državnog vrha.

Pritom, nije imala podršku ni kolega sa GAK-a. Mnogi od njih zbog straha za egzistenciju i gubitka posla straha nisu smeli ni da joj se jave. Nekoliko dana kasnije, dala je otkaz na mestu gde je radila poslednjih 20 godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 49

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati