Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Velimir Perović

27. 07. 2020. 07:07 38

Vasko Vasović, kandidat za direktora RTS-a, za Direktno: RTS će da pukne kao ekspres lonac

Konkurs za generalnog direktora Radio-televizije Srbije je najobičnija farsa. Sad se bliži trenutak kada će radnici prekinuti program, na ulice će izaći 2.000 radnika RTS-a, spojiće se sa kolegama sa Studija B koji od 1. avgusta idu na minimalac, i sa kolegama iz RTV Vojvodine gde su već počela otpuštanja. Mnogo otkaza se najavljuje i u RTS-u. Ako RTS ne postane servis građana, zaposlenima u ovim medijima pridružiće se i veliki broj nezadovoljnih radnika iz drugih firmi i u Srbiji će doći do haosa, rekao je za Direktno.rs Vasko Vasović, jedan od dvojice kandidata koji su ušli u uži izbor za funkciju direktora.

Upravni odbor RTS je na sednici 6. jula u uži krug izabrao direktora fotografije RTS-a Vaska Vasovića i Marka Milutinovića iz PGP RTS. Vasović kaže da je do tog zaključka došao nakon nedavnih razgovora sa članovima UO RTS-a, „koji nisu znali da postave ni jedno pitanje“.

- Upravni odbor ima osam članova, jer jedan član nakon ostavke Dragana Karadžića nije izabran. Međutim, na razgovoru s kandidatima za direktora pojavilo se samo šest članova UO. Kada je predsednik UO Vladimir Vuletić rekao članovima odbora da po proceduri počnu sa postavljanjem pitanja, niko od njih nije znao ili nije hteo da postavi ni jedno pitanje – kaže Vasović i ističe da nikada nije bio blizak nijednoj političkoj stranci. 

Kako je reagovao predsednik Vladimir Vuletić na ćutanje članova Upravnog odbora?

- On je konstatovao da se nikada do sada nije desilo da članovi UO nemaju pitanja za kandidata i pitao me je da li ja imam nešto njima da kažem. Rekao sam im da ću moje izlaganje podeliti na dva dela, prvi deo će im biti potpuni šok, a drugi deo izuzetno neprijatan jer ću ih upoznati s malverzacijama koje su oni aminovali.

Čime ste ih šokirali?

- Saopštio sam im ko sam i šta sam, i zašto sam u svom poslu jedan od najboljih stručnjaka na svetu.

U kojoj oblasti ste među najboljima u svetu?

- Ja sam specijalista za medijski rat. Oni nisu imali pojma s kim imaju posla. Upravni odbor je mislio da sam ja običan snimatelj. Ispričao sam im čime sam se sve bavio, i oni su bili potpuno šokirani. Diplomirao sam na Fakultetu dramskih umetnosti na temi "Specijalni efekti i manipulacija slikom i informacijama". Imam izuzetnu strategijsku moć procenjivanja, i rekao sam im šta će se desiti sa RTS-om ako ne dođe do promena. 

Šta ste još ispričali članovima Upravnog odbora?

- Izneo sam im bezbroj primera kršenja zakona u poslovanju RTS-a prethodnih godina. Preneo sam i detalje iz izveštaja za 2018. godinu Državnog revizora Duška Pejovića koji je samo u toj godini utvrdio nepravilno trošenje 440 miliona dinara bez PDV-a. Većina prisutnih članova UO nije imala pojma o državnoj reviziji u RTS-u. Rekao sam im da su prekršili sve moguće zakone: Zakon o javnim nabavkama, Zakon o radu, Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o budžetu, Zakon o DRI, Zakon o državnim službenicima, Zakon o javnim preduzećima, Kolektivni ugovor. Kršili su i Zakon o određivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, tako što su selektivno nagrađivali zaposlene, samo njima poslušne. Sklapali su štetne ugovore, izvlačili novac preko privatnih produkcija, gubili prava prenosa sportskih događaja, beskonačno reprizirali jedne te iste serije i uništavali sve programe osim informativnog. 

Da li ste argumentovali ove tvrdnje?

- Naravno. Zbog negativnog finansijskog izveštaja Državnog revizora za 2018. godinu, generalni direktor je po sili zakona morao da bude razrešen.

Da li ste naveli primere nenamenskog trošenja novca?

- Naveo sam više primera koje je otkrio državni revizor. Memoriju od 32 GB platili su 1,137 miliona dinara, a stvarna cena je 6.000 dinara. Usluge objave teksta u časopisu "Story" platili su 1,15 miliona dinara. Kakve su to usluge? Da se neko pojavi na naslovnoj strani? Usluge ugradnje i popravke kliznih vrata platili su čak 1,037 miliona dinara. Sramota! Dobit za period 2015.-2018. godina iskoristili su za pokrivanje gubitaka umesto da po zakonu polovinu uplate u budžet Republike Srbije. Za pokrivanje gubitaka uplatili su 36 miliona evra. Na sklapanje štetnih ugovora potrošeno je 612.000 evra. 

Na šta konkretno mislite kad spominjete štetne ugovore?

- To između ostalog znači da su firmama koje rade eksternu produkciju uplaćivali mnogo više novca nego što taj proizvod košta. Na primer, za seriju o Nemanjićima, koja predstavlja kulturni i nacionalni debakl, uložili su čak 3,5 miliona evra, jer je ogroman deo tog novca otišao u privatne džepove. Ništa od tog novca se nije vratilo RTS-u, serija je bila toliko loša da se čak nije ni reprizirala. Producent te serije je bio Miško Stefanović, blizak prijatelj zamenice generalnog direktora RTS-a Ivane Miković. I sad se preko Telekoma izvlači ogroman novac iz RTS-a. Naravno, sve se to radi uz blagoslov Dragana Bujoševića i Vuletića, jer bez njihovih potpisa to ne bi moglo da prođe.

Da li su sindikati ukazivali na čudne odluke o trošenju novca?

- Nažalost, vođe svih sindikata su povezane s menadžmentom i čelnicima Upravnog odbora. Zbog te povezanosti, prekršili su Kolektivni ugovor i 241. radniku isplatili otpremnine po sporazumnom prekidu radnog odnosa u visini od preko tri miliona evra. RTS nije utvrdio objektivne kriterijume po kojima je određivana visina otpremnina, a sindikati su to potpisali iako je protivzakonito. 

Na šta je još trošen novac?

- Na garderobu i obuću je samo u 2018. godini jednom butiku uplaćeno 84.500 evra. Šta je s našim fundusom? Iako mi imamo naše frizere i stiliste, za frizerske usluge su samo u jednoj godini potrošili 20.000 evra. Za televizijski kran od 12 metara, koji košta 3.500 evra, platili su 40.000 evra. Pitao sam ih ko je tu razliku u ceni stavio u džep. Za elektronsko merenje TV auditorijuma za period od jedne godine isplaćeno je privatnoj firmi 64,8 miliona dinara. Pitao sam ih šta će nama elektronsko merenje kada mi nismo komercijalna televizija. Oni su ćutali. 

Zar je moguće da članovi Upravnog odbora nisu upoznati sa poslovanjem RTS-a?

- Među njima ima nekoliko sjajnih i časnih ljudi, ali očigledno je da se od njih kriju mnoge stvari. Jedan od njih, koji je bio vidno iznenađen, zamolio me je da mu ostavim sva ova dokumenta. Tako na primer za usluge statista i publike plaćeno je 188.000 evra. Kada su se proveravali podaci iz ličnih karata na ugovorima sa statistima ispostavilo se da mnogi od njih ne postoje. Angažovanje statista i publike u uslovima izvanrednih elektronskih efekata danas ja van svake pameti, to sebi mogu da priušte samo bogate televizijske kuće. Pored naše Pravne službe angažuju se, bez tendera, privatne advokatske kancelarije čije se usluge plaćaju po nekoliko desetina hiljada evra. Moje izlaganje sam završio podatkom da je za godinu dana na salvete i toalet papir potrošeno 100.000 evra. Ovo su samo neke od stavki nenamenskog trošenja novca u 2018. godini, koje je otkrio Državni revizor, ukupno oko 20 miliona evra. Sad vi to pomnožite sa pet godina, koliko RTS-om rukovodi Dragan Bujošević. 

Kako se na RTS-u određuju varijabile?

- Od oka. Plate zaposlenih sa visokom školskom spremom iznose oko 60-70 hiljada dinara, a generalni direktor ima diskreciono pravo da kroz varijabilni fond svakom uveća mesečnu zaradu od nekoliko hiljada pa do nekoliko stotina hiljada dinara.

Da li se varijabilom kupuje lojalnost novinara i urednika?

- Varijabila ne bi smela da pređe visinu plate. Varijabilu od nekoliko plata ne dobijaju samo lojalni novinari i urednici, nego i lojalne sekretarice. Oni koji nisu lojalni – tavore.

Da se vratimo na Upravni odbor. Šta ste kao neophodne mere predložili članovima UO?

- Prezentovao sam im moj program u 10 tačaka, a predložio sam po hitno promenu Kolektivnog ugovora i urgentnu sistemsku, tehnološku i kadrovsku reorganizaciju RTS-a. RTS nije javni, nego politički servis. Od 1958. godine, od prvog direktora Mirka Tepavca pa do danas, svi direktori su postavljani po političkoj direktivi. Rekao sam im da sada po prvi put imaju šansu da izaberu nezavisnog televizijskog stručnjaka na čelu RTS-a, kako bi politički servis postao javni. Ako to ne uradite eksplodiraće vam ekspres lonac, rekao sam. 

Da li je opala gledanost RTS-a?

- Drastičan gubitak gledanosti je zabeležen kada smo sa satelita Eutel 16 prešli na Astru 4A. Sada niko od naše dijaspore neće da menja satelit da bi po stoti put gledao "Srećne ljude" ili "Selo gori, a baba se češlja"… Takođe i promenom kablovskog operatera izgubili smo gledanost.

Vama je podršku dao i veliki broj zaposlenih na RTS-u.

- Po prvi put oko 2.000 radnika se javno izjasnilo da jedan od njih, Vasko Vasović, bude na čelu servisa.

Kako se završio razgovor s članovima Upravnog odbora?

- Ja sam se 2018. godine spremio da prekinem emitovanje programa RTS-a, u vreme drugog Dnevnika ili za vreme finala SP u fudbalu u Rusiji, ali sam posle razgovora s tadašnjim članom UO Draganom Karadžićem ipak odlučio da to ne uradim. Sad se bliži trenutak kada će sami radnici prekinuti program, na ulice će izaći 2.000 radnika RTS-a, spojiće se sa kolegama sa Studija B koji od 1. avgusta idu na minimalac, i sa kolegama iz RTV Vojvodine gde su već počela otpuštanja. Mnogo otkaza se najavljuje i u RTS-u. Ako RTS ne postane servis građana, rekao sam im da će se zaposlenima u ovim medijima pridružiti i veliki broj nezadovoljnih radnika iz drugih firmi i u Srbiji će doći do haosa. 

Šta su Vam kazali članovi UO?

- Ćutali su spuštenih glava. Vuletić je kradomice pokušavao da me pogleda u oči. On ne može da odluči da li je sociolog, predsednik UO RTS ili baba sera. Stalno kombinuje te tri stvari.

Upravni odbor će 10. avgusta saopštiti konačan ishod konkursa sa generalnog direktora RTS-a. Kakvu odluku očekujete?

- Očekujem da svi podnesu ostavke, zajedno s Draganom Bujoševićem - zaključio je Vasko Vasović za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Rezultati

Video dana

Terminator