Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

23. 07. 2020. 14:28 2

Dveri: SNS ubacio devet sudija u Ustavni sud

Pokret Dveri saopštio je danas da je Srpska napredna stranka (SNS) od dolaska na vlast ubacila devet novih sudija u Ustavni sud Srbije i na taj način omogućila da u najvišoj pravosudnoj instituciji u državi ima većinu za odlučivanje po volji vladajućeg režima.

- U pitanju su većinom klasični partijski poslušnici, stručnoj javnosti manje poznata imena koja iza sebe nisu ostavila nikakav veći doprinos ustavno-pravnoj materiji. Predlagani su i birani od strane aktuelne vlasti očito po starom kriterijumu moralno-političke podobnosti i po članstvu u SNS - navodi se u saopštenju.

Dveri dodaju da među novim sudijama Ustavnog suda uglavnom nema profesora državnih pravnih fakulteta niti profesora ustavnog prava.

- Primera radi, Tijana Šurlan je bila kandidat SNS za odbornika na lokalnim izborima na Vračaru. Dragana Kolarić je supruga Srđana Kolarića, člana Glavnog odbora SNS i predsednika Opštine Čukarica. Obe su bile profesori na Policijskoj akademiji - navodi se u saopštenju.

Dveri dodaju da je "najzanimljiviji slučaj" predsednice Ustavnog suda Snežane Marković, koja se prema navodima Dveri "pominje u nikada do kraja razjašnjenoj aferi Indeks, vezanoj za uzimanje mita od strane više profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu", među kojima se našao i njen suprug.

- A na strani 79 Optužnice se pominje i sama Snežana Marković kao lice koje je urgiralo kod okrivljenog profesora da se studentu upiše ocena bez polaganja. Ona se preporučila aktulenoj vlasti još kad je kao zamenik republičkog javnog tužioca oslobodila odgovornosti političare na čelu sa Majom Gojković za pljačku ATP Vojvodina - navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri navode da je Marković tada na predlog bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "bila na 15 različitih funkcija istovremeno sa preko 500.000 dinara mesečnih primanja, koliko ima i sada kao predsednik Ustavnog suda". Dveri su objavile i fotografije tih troje sudija Ustavnog suda Srbije. Dodaju da se od tih sudija Ustavnog suda "teško" može očekivati da sude "mimo naloga iz centrale SNS".

- Na ostalih deset sudija Ustavnog suda Srbije je da dokažu da li sude po Ustavu ili po strahu od (predsednika Srbije i SNS) Aleksandra Vučića i SNS - navodi se u saopšenju Dveri.

Predsednik Dveri Boško Obradović podneo je pre tri dana inicijativu pred Ustavnim sudom Srbije za poništavanje kompletnog izbornog procesa na svim nivoima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednica Skupštine Maja Gojković osuduili su Obradovićevo obraćanje novinarima ispred Ustavnog suda, nakon podnošenja inicijative. Stefanović je Obradovićevo obraćanje ocenio kao "skandalozno" i dodao da je reč o "nezabeleženim pretnjama" sudijama i pritisak na sudstvo i tužilaštvo.

- Čuli smo pretnje sudijama Ustavnog suda da će njihova imena biti čitana svakoga dana, da će te ljude izlagati mržnji jer rade svoj posao i pretnje da moraju da donose odluke kakve se svidjaju Bošku Obradoviću. Prete im da će u suprotnom biti krivično proganjani kada Obradović jednoga dana dođe na vlast i da će na ko zna koji način da im se čini neko zlo - saopštio je Stefanović.

Gojković je ocenila kao "licemerno" Obradovićevo poverenje u institucije Srbije na koje, kako je rekla "juriša i kontinurano pokušava da podriva".

Obradović je u odgovoru Stefanoviću i Gojković ocenio da je "razumljivo" zašto vodeće predstavnike SNS "sve više hvata strah od zakona i odgovornosti". Obradović je ocenio kao "laži" Stefanovićeve izjave da je "pretio linčovanjem i zlostavljanjem sudija Ustavnog suda" i da je pozivao strane države da pošalju "nekakvu misiju koja bi uspostavila vlast u Srbiji", iz čega su, kako kaže Obradović, "uvek spremni mediji pod kontrolom SNS izvukli naslove da poziva NATO da interveniše i okupira Srbiju".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati