Društvo i ekonomija

13. 07. 2020. 13:21 3

SLOBODA ZA IGORA Za našu decu, ali hapšenje!

Član inicijative Krov nad glavom Igor Šljapić uhapšen je u subotu uveče i po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora, nakon što je mirno protestovao sa transparentom na kome je pisalo „Stop nasilju“. Inicijativa u svom saopštenju zahteva slobodu za uhapšene i "kazne za policiju i sve učesnike u ovom nezakonitom, nameštenom i neljudskom sprovođenju sudskog postupka," a sve je veći broj javnih ličnosti koje pružaju podršku Šljapiću i svim uhapšenim demonstrantima.

Nakon brutalnog hapšenja nije dobio advokata, a jedini „svedok“ koji je svedočio na suđenju je bio isti policajac koji ga je priveo. Prema Igorovim rečima, tokom suđenja, policajac nije smeo u oči da ga pogleda. Takođe, Šljapić nije dobio ni mogućnost da, umesto zatvora, kaznu plati novčano.

Obrazloženje policije je puno netačnih informacija i lažno se tvrdi da je Igor vređao policajce dok su ga legitimisali.

Povodom ovog slučaja oglasio se i osnivač Fondacije Tijana Jurić Igor Jurić koji je na tviteru upozorio na manir institucija da decu koja iskazuju nezadovoljstvo gledaju kao kriminalce.

- Igor Šljapić je dobro dete. Molim pravne institucije ove zemlje, da nama koji poznajemo Igora i njegovu porodicu obrazlože zašto je uhapšen i po kom osnovu je dobio pritvor od 30 dana. Deca koja nose parole i na taj način iskazuju svoje nezadovoljstvo nisu kriminalci - napisao je Jurić na tviteru, deleći poruku Šljapićeve nastavnice.

Ona upućuje podršku Šljapiću i kaže da bi mnogi trebalo da se ugledaju na njega, navodeći uspehe koje je postigao, ali i empatiju koju ima prema drugima.

- Ja ću vam reći ko je Igor jurić... Bila sam mu nastavnica. Bio je učenik generacije... Išao je na takmičenja iz istorije,. geografije, fizike, hemije, biologije, srpskog jezika, itd. Osvajao je republičke nagrade kako u osnovnoj, tkao i u srenjoj školi. Uči tako d apročita jednaput i sve zapamti. Jednom rečju genijalac. Dečko ima empatiju prema drugim ljudima koji su u nevolji. Nikada nikoga ne bi povredio. Njega su povredili lažima. Zato nemojte da o Igoru pričate ružne stvari jer je on mladić na koga bi trebalo mnogi da se ugledaju. Podrška Igoru i svim momcima koji su nepravedno optuženi - zaključila je profesorka.

Igor Šljapić je samo jedan od desetine uhapšenih samo zato što su bili učesnici protesta protiv vlasti. I osuđeni na 30 dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati