Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 07. 2020. 21:29 12

Vučić i Brnabić: "Galenika" proizvodi hlorokin protiv korone! SZO: Prekidaj!

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da prekida svoja ispitivanja leka za malariju hlorokina na pacijentima hospitalizovanim zbog koronavirusa pošto oni nisu doprineli smanjenju smrtnosti. Takva odluka, doneta na osnovu preporuke međunarodnog odbora, ne utiče na druge studije u kojima se lekovi koriste za nehospitalizovane pacijente ili kao prevencija.

Inače, Aleksandar Vučič je 17. aprila objavio da je u "Galenici" počela proizvodnja leka - hlorokina protiv koronavirusa.

- Upravo počela proizvodnja hlorokina u Srbiji, ključnog leka u borbi protiv COVID-19! Bravo za Galeniku i srpske radnike - napisao je predsednik Srbije tada na Instagram nalogu.

A sutradan, na konferenciji za medije i nastavio na ovu temu:

- Ja ne znam šta sadrže ti lekovi, ni koje su sirovine. Pitao sam lekare, svi su rekli da je osnova našeg lečenja, kao i svuda u svetu. Moj posao je bio da se to obezbedi. Pronašli smo sirovinu i napravili 50.000 kutija, što je više nego dovoljno za sada, ali i za budućnost. A nabaviće se i još ako bude potrebno, kako bi se nastavilo sa njegovom proizvodnjom. 

Čak je i premijerka Brnabić 21. aprila obišla farmaceutsku kompaniju "Galenika", koja je proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina i zahvalila se "Galenici", koja je u vlasništvu brazilske kompanije "EMS" i istakla da je za nekoliko dana, zahvaljujući receptu koji je dobijen iz brazilske kompanije, "Galenika" uspela da naruči, dopremi i proizvedu pomenuti lek.

- Premijerka je, izražavajući zahvalnost na donaciji brazilskoj kompaniji, poručila da će hlorokina biti dovoljno ne samo za lečenje u ovom trenutku, već i za eventualni novi talas epidemije - pisalo je tada u saopštenju Vlade Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati