Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 07. 2020. 17:30 1

Prosvetari: Pravo đaka na obrazovanje svake godine padne na ispitu!

Najbolje bi bilo, mada i najteže, da makar jedne godine Ministarstvo prosvete uradi svoj posao bez nejasnoća i nelogičnosti. Predlažemo da sednu i pročitaju šta su napisali, a onda povuku ovakvo Stručno uputstvo i napišu novo. Ovako glasi reakcija Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije povodom usvajanja Uputstva o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021, koje Sindikat kritikuje iz više razloga, a gorući je situacija sa koronavirusom.

- Predložili smo izmene zakona koje se odnose na smanjenje broja učenika u odeljenju jer u tome vidimo, ne samo bolji kvalitet obrazovanja, a do toga bi nesumnjivo došlo, već i mogućnost fizičke distance učenika i nastavnika, koja je neophodna u ovoj epidemiološkoj situaciji. Uprkos upozorenju i našem predlogu, ali, reklo bi se i suprotno zdravom razumu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 22. juna objavilo uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama koje dovodi, ne do smanjenja, nego do povećanja broja učenika u grupama! Manji broj grupa, smanjio bi broj izvršilaca, što je verovatno cilj Ministarstva, ali bi povećao broj dece, koja bi samim tim, bila u većoj opasnosti od širenja zaraze. Naravno, o kvalitetu obrazovanja niko i ne misli. Izbori su prošli, pa to više i nije poželjna tema - ističe se u saopštenju.

Prosvetari dodaju da je, takođe, problem u podeli grupa po izbornim predmetima.

- Odredba Stručnog uputstva koja se odnosi na grupe za izborne predmete/izborne programe, slobodne nastavne aktivnosti i grupe drugog stranog jezika, kaže: „Broj tako formiranih grupa ne može biti veći od broja odeljenja“. Upravo ta odredba nije primenjiva na škole koje u odeljenjima imaju više od 25 učenika. Ako se u dva odeljenja, koja imaju više od 25 učenika, 15 njih opredeli za jedan izborni predmet/izborni program, jednu slobodnu nastavnu aktivnost ili drugi strani jezik, po članu 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, stiče se pravo na formiranje grupe. Grupa ostalih učenika koji su se opredelili za drugi izborni predmet/izborni program, drugu slobodnu nastavnu aktivnost ili drugi strani jezik, bila bi veća od 30 učenika, što je u suprotnosti sa istim članom Zakona!?! Dakle, neprimenjivo i nezakonito- dodaje se.

Prosvetari dalje konstatuju da je jedino pravilo da - nema pravila.

- Nema tu nikakvih pravila. Jedni dobijaju, preko poznanstva ili partijskih simpatija, drugi bivaju odbijeni i ustavno pravo đaka na obrazovanje pod jednakim uslovima, svake godine padne na ispitu. Tako da to nije niti uteha, niti rešenje, osim, naravno, za one koji su povlašćeni - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bloker

Zoran Živković [11.06.2021.]


Video dana

Kad mačka sretne sovu

Anketa

Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Rezultati