Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 07. 2020. 17:30 1

Prosvetari: Pravo đaka na obrazovanje svake godine padne na ispitu!

Najbolje bi bilo, mada i najteže, da makar jedne godine Ministarstvo prosvete uradi svoj posao bez nejasnoća i nelogičnosti. Predlažemo da sednu i pročitaju šta su napisali, a onda povuku ovakvo Stručno uputstvo i napišu novo. Ovako glasi reakcija Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije povodom usvajanja Uputstva o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021, koje Sindikat kritikuje iz više razloga, a gorući je situacija sa koronavirusom.

- Predložili smo izmene zakona koje se odnose na smanjenje broja učenika u odeljenju jer u tome vidimo, ne samo bolji kvalitet obrazovanja, a do toga bi nesumnjivo došlo, već i mogućnost fizičke distance učenika i nastavnika, koja je neophodna u ovoj epidemiološkoj situaciji. Uprkos upozorenju i našem predlogu, ali, reklo bi se i suprotno zdravom razumu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 22. juna objavilo uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama koje dovodi, ne do smanjenja, nego do povećanja broja učenika u grupama! Manji broj grupa, smanjio bi broj izvršilaca, što je verovatno cilj Ministarstva, ali bi povećao broj dece, koja bi samim tim, bila u većoj opasnosti od širenja zaraze. Naravno, o kvalitetu obrazovanja niko i ne misli. Izbori su prošli, pa to više i nije poželjna tema - ističe se u saopštenju.

Prosvetari dodaju da je, takođe, problem u podeli grupa po izbornim predmetima.

- Odredba Stručnog uputstva koja se odnosi na grupe za izborne predmete/izborne programe, slobodne nastavne aktivnosti i grupe drugog stranog jezika, kaže: „Broj tako formiranih grupa ne može biti veći od broja odeljenja“. Upravo ta odredba nije primenjiva na škole koje u odeljenjima imaju više od 25 učenika. Ako se u dva odeljenja, koja imaju više od 25 učenika, 15 njih opredeli za jedan izborni predmet/izborni program, jednu slobodnu nastavnu aktivnost ili drugi strani jezik, po članu 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, stiče se pravo na formiranje grupe. Grupa ostalih učenika koji su se opredelili za drugi izborni predmet/izborni program, drugu slobodnu nastavnu aktivnost ili drugi strani jezik, bila bi veća od 30 učenika, što je u suprotnosti sa istim članom Zakona!?! Dakle, neprimenjivo i nezakonito- dodaje se.

Prosvetari dalje konstatuju da je jedino pravilo da - nema pravila.

- Nema tu nikakvih pravila. Jedni dobijaju, preko poznanstva ili partijskih simpatija, drugi bivaju odbijeni i ustavno pravo đaka na obrazovanje pod jednakim uslovima, svake godine padne na ispitu. Tako da to nije niti uteha, niti rešenje, osim, naravno, za one koji su povlašćeni - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati