Društvo i ekonomija

S. M.

18. 06. 2020. 08:29 0

"Grammer" otpušta radnike, a dobio podsticaj od države

U poslednjih desetak dana u nemačkoj fabrici "Grammer sistem doo", koja ima dve fabrike u Aleksincu, otpušteno je, prema našim informacijama, oko 140 radnika. Kako su nam javili radnici, dobijaju se otkazi, a kao razlog se navode tehnološki viškovi usled smanjenog obima posla. Iz kompanije nisu potvrdili ni opovgrli naša saznanja.

- Otpuštaju najstarije radnike, odnosno one koji su od prvog dana u fabrici. Naravno, dobijaju otpremninu, ali je ona mala. Ja znam osobu koja je već 13 godina u fabrici, nema ni dana bolovanja, a dobila je otkaz. Kako sam čuo ovo je prvi talas otpuštanja, priča se da će biti još dva kruga - kazala nam je osoba koja je kontaktirala redakciju.

Ova kompanija funkcioniše u okviru automobilske tekstilne industrije jer šiju rukohvate i naslone za glavu. U Aleksincu su od 2007. godine, a 2017. godine dobili su od države četiri miliona evra kao podsticajna sredstva. Kako je tada rečeno, novac je za upošljavanje još 450 radnika i ovim "podsticajem" fabrika če uposliti ukupno 1.700 radnika. Tadašnji direktor Pjer Luiđi Đione je kazao da će tim sredstvima da se obezbedi siguran posao do 2023. godine. Ipak, prema podacima SIEPA "Grammer sistem doo" ima 778 radnika, a nije ni posao više siguran.

Ono što je zanimljivo je da je u međuvremenu Pjer Luiđi Đione izašao iz ove kompanije i uposlio se u kanadsku fabriku "Magna", koja od ranije ima pogon u Odžacima i koja je početkom marta, kako su tada preneli mediji, otvorila pogon u Aleksincu. Oni se bave proizvodnjom presvlaka za sedišta. Otvaranju tog pogona prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pokušali smo da dobijemo komentar od nadležnih, poslali mejl na adresu na koju su nas uputili, ali nismo dobili odgovore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati