Društvo i ekonomija

[ Izvor: Sedmica.me/Donko Rakočević ]

04. 06. 2020. 10:24 0

DRUGI PIŠU Lutkarsko pozorište u "Bebinom parlamentu"

Lideri Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i SNP-a, moraju biti svesni da će ulaskom u predizbornu koaliciju sa DF-om, postati taoci "državnog udara". Evo zašto…

Sintagmu "Sinđin parlament" osmislili su lideri DF-a, posle izbora 2016, iz poznatih razloga, a Andija Mandić je tada rekao da će "najveći izdajnici opozicije" biti oni koji uđu u takav parlament.

Andrija Mandić iz 2016. godine proglasio je, dakle, Andriju Mandića iz 2020. godine – "najvećim izdajnikom opozicije"!

Današnji parlament, kao i svih prethodnih dana i meseci, ličio je na lutkarsko pozorište. Režim je dozvolio poslanicima DF-a da pljuju i psuju do mile volje, jer je režimu bitno samo da ima opoziciju u parlamentu. Tako da odnos DPS-a i DF-a sve više liči na odnos Mila i Vučića, isfingirani sukob na obostranu korist, u cilju očuvanja postojećih pozicija, i posle narednih izbora.

Na prepunim Trgu slobode, krajem marta 2019, na skupu pokreta "Odupri se", lideri DF-a obavezali su se da neće više ulaziti u Skupštinu Crne Gore, da bi samo posle nekoliko dana prekršili "zakletvu" i evo ih sve do danas u društvu Milove kamarile.

Juče smo saznali da Demokratski front, kao što se i očekivalo, neće u široki opozicioni savez, ali hoće na još jedne neregularne izbore!

DF je, u međuvremenu, više puta izneo tvrdnju da je Beba Popović "režiser" takozvanog državnog udara. A početkom februara ove godine, lideri DF-a optužili su Bebu da je formirao medijski tim za borbu protiv litija i SPC u Crnoj Gori.

Poznati beograski intelekutalac, poreklom iz Crne Gore, Dejan Mirović, objavio je u Danu, tekst pod naslovom "Milo, Vučić i Beba", u kome je naveo dokaze da Beba Popović savetuje i Vučića i Đukanovića, kao i da Vlada Srbije finansijski pomaže Bebin Institut za javnu politiku.

Vlada Srbije finansira i prosrpske nevladine organizacije iz Crne Gore koje su pod kontrolom Demokratskog fronta. Poslednja tranša, od pre nekoliko dana, iznosila je fantastičnih 1,6 miliona evra!

Beba Popović i "srpski prvaci" iz Crne Gore, imaju, dakle, istog mecenu!

Na nedavnoj video konferenciji, Andrija Mandić je obećao Aleksandru Vučiću da će, za predstojeće izbore, objediniti sve prosrpske partije, čiji su lideri, na toj konferenciji, kao đaci prvaci, sedjeli u klupama iza Mandićevih leđa!

Da je ta "prosrpska" koalicija izvjesna, pokazuje i to što se nijedan od lidera "prosrpskih" partija nije odazvao na jučerašnji poziv Džemala Perovića iz pokreta "Odupri se", iako su 30. marta prošle godine stavili potpis na dokument koji je bio odlična platforma za konačno rušenje režima Mila Đukanovića.

Godinama unazad, na moj predlog da se rasturi Demokratski front kako bi se Nova srpska demokratija vratila svom izvornom programu, odnosno odbrani srpskih nacionalnih interesa, Andrija Mandić mi je govorio: "Da srušimo Mila, pa ćemo posle sve lakše rešiti, pa i srpsko pitanje u Crnoj Gori".

U principu nisam protiv saveza „prosrpskih“ partija, uostalom za to sam se javno zalagao godinama, ali je za ove izbore takav savez problematičan i osuđen na loš rezultat, iz više razloga.

Prvo, zato što će se ne čelu liste izvesno naći Andrija Mandić kome najmanje trećina Srba neće htjeti dati glas; drugo, zato što će taj savez biti pod patronatom Aleksandra Vučića koga najmanje polovina Srba iz Crne Gore ne može da smisli (pre svega zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji); i treće, što su lideri DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, praktično ucenjeni prvostepenim presudama za „državni udar“.

Nije slučajno za letos najavljeno drugostepeno suđenje za „državni udar“. To znači da će pravosnažna presuda najverovatnije uslediti odmah posle izbora. A to opet znači da će, u slučaju poraza DPS-a, Đukanović preko Vučića pokušati da uvuče „prosrpske“ partije u Vladu! Andrija Mandić, „lider Srba u Crnoj Gori“, naći će se u šah-mat poziciji: ili savez sa DPS-om ili odlazak u zatvor!

Zato lideri ostalih „prosrpskih“ partija – Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i SNP-a, moraju biti svesni da će ulaskom u koaliciju sa DF-om, postati taoci „državnog udara“.

Lideri DF-a, svesni da su u međuvremenu izgubili mnogo pristalica, savezom sa pomenutim partijama, pokušavaju da sakriju svoj pad, i sačuvaju svoje poslaničke fotelje. Iako će slogan tog eventualnog saveza izgleda biti „Ne damo svetinje“, stvarna njihova parola biće „Ne damo poslaničke fotelje“!

Nadam se da će mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije, odnosno Episkopski savet Crne Gore, sprečiti ovakvu zloupotrebu „svetinja“, kako bi na budućim litijama učestvovali svi vernici, pa i oni koji nisu ljubitelji lika i dela Andrije Mandića.

Iako je očigledno da je „državni udar“ bio izrežiran radi očuvanja vlasti DPS-a (uz očiglednu asistenciju Alensandra Vučića i Bebe Popovića), morao je Andrija Mandić da podnese ostavku, da ne bi, zajedno sa sobom i Milanom Kneževićem, u „zatočeništvo“ Đukanovićevog režima odveo celu opoziciju, pa i srpski narod u Crnoj Gori.

Ovako, tzv. „državnim udarom“, Đukanović će dobiti još jedne izbore, ili će makar imati još jedan mandat „Sinđinog parlamenta“ ulaskom „Srba“ u buduću vladu.

Biće to, u stvari, „Bebin parlament“, jer Sinđa je bio samo „glavni glumac“, a zna se ko je bio i ostao „režiser“, ako je verovati Andriju Mandiću…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati