Društvo i ekonomija

Direktno.es

29. 05. 2020. 13:51 0

SzS: Nedopustivo stranačko kadriranje u školama

Savez za Srbiju u Vojvodini osudio je danas zloupotrebu instituta nacionalnih saveta kao prava na manjinsku samoupravu radi "stranačkog kadrovanja po ukusu Srpske napredne stranke i njenih manjinskih satelita" i pozvao ministra Šarčevića da reaguje.

Nacionalni savet Slovaka (NSS) ovih dana smenio je direktoku osnovne škole u Kisaču jer nije htela da sakuplja potpise i sigurne glasove za SNS.

- NSS je u rukama SNS-a preko manjinskog partnera, kukavičijeg jajeta koje služi interesima SNS-a. Oni su inicirali smenu, a odobrenje je dao pripadnik drugog manjinskog partnera, zapravo mađarskog krila SNS-a Njilaš Mihalj (SVM), pokrajinski sekretar za obrazovanje - navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.Savez za Srbiju u Vojvodini, kako kažu, smatra nedopustivim ovakvo stranačko kadriranje u ustanovama obrazovanja.

- Ne samo zbog toga što je ovim postupkom oštećen kandidat koji ima apsolutnu podršku kolektiva,već i zbog toga što se usled ovakvih slučajeva urušava ideja manjinske samouprave kao krovne organizacije za ostvarivanje manjinskih prava, a sama manjinska samouprava gubi na smislu i značaju - zaključuju iz Saveza.

Stoga je Savez za Srbiju u Vojvodini zahteva od ministra prosvete gospodina Šarčevića da iskoristi svoje zakonsko pravo i poništi rešenje pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i imenuje za direktora škole kandidata koji je dobio podršku kolektiva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati