Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

28. 05. 2020. 07:11 0

"Mreža bot naloga povezana sa SNS brani SPC u CG"

Digitalni forenzički centar (DFC) Atlantskog saveza Crne Gore otkrio je mrežu bot naloga povezanih sa Srpskom naprednom strankom i njenim liderom, predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako navodi RSE, ova organizacija u periodu od 14. do 20. maja ove godine utvrdila je 2.025 objava od 637 bot profila. Objave su sadržale ključnu reč Crna Gora i korisničko ime predsednika Srbije na Tviteru @avucic.

Poruke koje su se tu mogle pronaći bile su ovog tipa: "Srpski narod u Crnoj Gori trpi progon i tiraniju, a glavni krivac za to je predsednik (Milo) Đukanović"; "crkve u Crnoj Gori su srpske i tako će ostati, a Srbija mora zaštiti Srbe u Crnoj Gori".

Milan Jovanović iz DFC-a kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su objave plasirane koordinisano, a da su intenzivirane 14. maja nakon poslednjih tenzija u Crnoj Gori, izazvanih privođenjem episkopa Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Privedni su zbog učešća u litijama koje su bile zabranjene merama zaštite od koronavirusa.

Protestne litije SPC organizuje tražeći povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojen u Skupštini Crne Gore 27. decembra 2019. godine, a propisuje da verske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom ta imovina će se smatrati državnom. Zvanični Beograd podržava SPC u ovim naporima.

Radio Slobodna Evropa je pre tri dana uputila Upravi policije pitanje da li prate ove pojave, ali odgovor niej stigao. U Ministarstvu javne uprave Vlade Crne Gore rekli su da ta oblast nije njihova nadležnost.

Nako prenosi RSE, Jovanović iz DFC-a je upitan kako su prepoznali botove, na šta je on rekao da je od ukupnog broja tvitova njih 1.620 bilo retvitovano (deljeno na svom profilu), što je glavna karakteristika takvih naloga i mreža.

- To nedvosmisleno govori da je cilj bio povećanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog ili originalnog - precizira Jovanović.

Pojasnio je da je vizuelnom analizom utvrđena povezanost svih naloga u mreži koja je pokazala da osim zajedničkih tema postoji i veza sa profilom SNS, što znači da svi nalozi prate nalog Vučića i imaju interakciju, bilo da se radi o lajkovima ili retvitovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati