Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

V. Todorović

22. 05. 2020. 15:26 7

Srbija prva u Evropi po BDP - taj film nećemo gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija po privrednom rastu ove godine biti najuspešnija zemlja u Evropi! Stručnjaci, međutim, ne dele njegovo mišljenje.

- Ne samo da nećemo imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine od munus dva, nego neće ni biti negativnog rasta. Po stopi rasta bićemo prva zemlja u Evropi, bićemo najuspešniji - rekao je Vučić.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da su nam potrebne ozbiljne prognoze stručnjaka koje ne proističu iz približavanja izbora.

- Nema tog Boga koji može da zna kako će izgledati privredni rast Srbije u ovoj godini. Mi ne znamo koliko će trajati ova epidemija, drugo još manje znamo kakve štete će ona produkovati. Prerano je za takve prognoze, suviše malo elemenata koji su poznati, a previše elemenata koji su nepoznati. Ne znamo kakvi će efekti proisteći iz ovog epidemijskog poremećaja - objašnjava Madžar.

Kako ističe Madžar, situacija privrede u doba koronavirusa nije toliko precizno predvidljiva, a privreda Srbije ni pre epidemije nije bila na zavidnom nivou.

- Naša privreda sve do pre par godina, pa i inače nije ostvarivala neke visoke rezultate nego je bila tu negde pri dnu liste zemalja iz regiona sa kojima možemo smisleno da se poredimo. Bilo bi pravo čudo da jedna troma i sporo rastuća privreda odjednom skoči na neki trend rasta koji je najbolji u Evropi. Taj film mislim da nećemo moći da gledamo - zaključuje Madžar. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bratska Rampa!

Zoran Živković [28.05.2020.]

Video dana

Lansiranje Space X rakete u svemir

Anketa

Koju domaću televiziju najčešće gledate?

Rezultati