Apel skoro 500 profesora i lekara: Stop nadrilekarstvu | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Cenzolovka ]

21. 05. 2020. 17:27 2

Apel skoro 500 profesora i lekara: Stop nadrilekarstvu

Grupa od 474 profesora, lekara i medicinskih radnika uputila je apel nadležnim institucijama da reaguju na zloupotrebu korišćenja javne frekvencije promovisanjem nadrilekarstva.

Kako se navodi u pismu koje je, između ostalog, upućeno Ministarstvu zdravlja, Republičkom tužiocu, Lekarskoj komori i REM-u, potpisnici izražavaju svoju zabrinutost i osudu netačnih, naučno neutemeljenih i stručno neopravdanih postupaka lečenja, koje neodgovorni pojedinci promovišu na televizijama sa nacionalnim fekvencijama.

- Ovde posebno izdvajamo gospodina Željka Mitrovića i njegovo kontinuirano promovisanje takozvane ozonizacije krvi. Smatramo da takvi postupci građane mogu dovesti u zabludu, a posebno mogu predstavljati potencijalni rizik za njihov život, ukoliko promovisane nadrilekarske mere budu primenjene - navodi se u Apelu potpisnika.

Među potpisnicima su pojedini redovni profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu, direktorka Društva medicinskih biohemičara, zaposleni lekari na Infektivnim klinikama, pedijatri, kardiolozi… 

Kako dodaju, sve medicinske procedure i sredstva koja se mogu upotrebljavati u lečenju ili prevenciji bolesti, prolaze rigorozne procedure u kojima se kontroliše njihova primena i ispituju potencijalni neželjeni efekti kod pacijenata.

Kako ističu, sigurnost u delotvornost primenjenih mera mora potvrditi medicinska struka i moraju se zvanično propisati postupci lečenja u medicinskim ustanovama. Svaki drugi pristup, koji nije prošao detaljne profesionalne ocene, kako dodaju, mora se smatrati nadrilekarstvom i rizikom po zdravlje stanovništva.

- Zahtevamo od nadležnih institucija, u prvom redu Lekarske komore Srbije i Ministarstva zdravlja, da posebnu pažnju obrate na ovaj problem i da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima kako bi zaštitili javno zdravlje - ističu potpisnici u pismu.

Takođe, pozivajući se na Krivični zakon, Zakon o elektonskim medijima i Pravilnik REM-a, potpisnici ocenjuju da je REM dužan da protiv TV Pink podnese krivičnu prijavu, a Republički javni tužilac da reaguje po službenoj dužnosti.

Predstavnici apela pokrenuli su i onlajn peticiju kojom se traži zabrana daljeg promovisanja ozoniranja po nazivom "STOP nadrilekarstvu na TV ekranima".

Podsetimo, vlasnik TV Pink Željko Mitrović na televiziji sa nacionalnom frekvencijom promoviše terapiju ozonom kao način za prevenciju i lečenje koronavirusa. Zato je Nezavisno udruženje novinara Srbije krajem aprila podneo prijavu protiv televizije Pink zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluge.

Da je prijavu REM primio potvrdila je članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić za "Insajder" i navela da će se prijava razmotriti.

U međuvremenu, sredinom maja za "Danas" je član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Slobodan Cvejić rekao da je REM doneo odluku o pokretanju postupka protiv vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, zbog scena ozoniranja krvi u "živom" program.

Na pitanje "Insajdera" zašto niko iz Kriznog štaba nije osudio nadrilekarstvo koje se promoviše na televiziji Pink, imunolog Srđa Janković je na jednoj od redovnih konferenciji za medije rekao da je "na više mesta jasno rečeno da dolaze u obzir isključivo terapije koje imaju naučno utemeljenje".

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović je istakao da je „pitanje terapije isključivo za ljude koji su za to školovani“.

REM-u dostavljen i predlog da zabrani promovisanje ozoniranja

Apel više od 400 profesora, lekara i medicinskih radnika medijima je prosledilo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Oni su, kako navode u saopštenju, povodom pokretanja postupka protiv TV Pink zbog promovisanja ozoniranja REM-u dostavili u formi prijave predlog da se TV Pink izrekne mera zabrane promovisanja ozoniranje.

- Takođe je ukazano da bi u slučaju nastavljanja daljeg kršenja Zakona o elektronskim medijima trebalo primeniti mere zabrane emitovanja programa odnosno u krajnjem slučaju i oduzimanje dozvole - navodi ovo Udruženje.

Podsećaju da je pre više od godinu dana REM-u podneta prijava zbog promovisanja nadrilekarstva od strane Miroljuba Petrovića, zbog čijih saveta promovisanih putem TV Pink i TV Happy je prema pisanju medija jedna osoba preminula, ali da o toj prijavi REM još nije odlučivao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Iščekivanje

Zoran Živković [06.07.2020.]


Video dana

Zzzz...

Anketa

Da li policija koristi prekomernu silu na protestima?

Rezultati