Društvo i ekonomija

Lj. Stanković

18. 05. 2020. 07:08 2

"ZLATNO DOBA" Pokušao da se ubije, jer nije uspeo da podigne 100 evra

Stariji muškarac pokušao je da se ubije, jer ni posle šestog puta nije uspeo da podigne novčanu pomoć od 100 evra koju je država obećala. Nakon toga, on je prebačen na VMA, gde mu je pružena neophodna nega.

U lekarskom izveštaju do kog je Direktno.rs došao, piše da je muškarac iza sebe ostavio oproštajno pismo, a da mu je na VMA konstatovana "dominantna emocionalna nestabilnost".

- Upućen iz toksikološke ambulante, ostavio oproštajno pismo, kod komšije, koji ga je dovezao u CHP. Šest puta je išao u poštu, u pokušaju da podigne obećanih 100 evra, što nije uspeo, iznervirao se i razbio telefon. U psihičkom statusu dominantna emocionalna nestabilnost, ne distancira se od suicidnih ideja - između ostalog stoji u izveštaju koji je potpisala dežurna doktorka Toksikologije.

Direktno.rs je nadležne na VMA pitao o ovom slučaju, međutim, ostali smo bez odgovora.

Koronavirus doneo je mnogo problema građanima, a nakon izolacije još je teže održati mentalno zdravlje. O dominantnom strahu koji je prouzrokovala pandemija za Direktno.rs govorio je psihijatar Slobodan Jovičić, koji naglašava da "problem nije u novcu, već u strahu od nepoznatog koji se servira svaki dan".

- Za razliku od ranije, kada je vladao FOMO sindrom (strah od propuštanja nečega), sad imate FOGO sindrom (strah od izlaska napolje), gde ste u zebnji da li treba nositi masku ili ne, danas na televiziji kažu jedno, sutra drugo, na internetu čitate kontradiktorne stvari... Nije nešto više ljudi umrlo od koronavirusa nego od običnog gripa, ali strah koji je ostavio iza sebe je dosta veći i to će ostaviti dugoročne posledice izazvane pandemijom - kaže on.

Jovičić kaže da je "drugo kada su 1999. bombe padale na glavu", jer se tada znalo ko je neprijatelj i kako se možemo zaštititi, a borba sa koronom je potpuno drugačija. 

- Ovde nema zaštite, vlada nešto nepoznato, a ono stvara najveći strah u čoveku. Kao kada kod paničnog napada izađe neki iracionalni impuls iz podsvesnog. Ni nadležni, ni struka ne znaju šta pričaju, a moraju kako bi opravdali sebe i svoje postojanje. Struka za koju se svi pozivaju, to je čista gordost, samoljublje, kao i razni utilitarni interesi. Nepoznato je najpogubnije, ono će nam promeniti živote, a mi toga nismo ni svesni. To će tek nastupiti za par meseci i tek tad ćemo dobijati pacijente sa određenim oblicima depresije i anksioznosti. Čovek je društveno biće, a ovo je napravljeno da sedite kod kuće - zaključuje on. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati