Društvo i ekonomija

Lj. S. - M. Z.

13. 04. 2020. 12:05 8

Jovana puštena iz pritvora! "Mnogi su bez osnova u zatvoru"

Usvojen je zahtev odbrane, Jovana Popović, koja je uhapšena 24. marta zbog navodnog kršenja mera karantina, o kojoj je, tvrdi, niko nije obavestio, danas izlazi iz "Zabele".

Direktno.rs saznaje da je Jovanin otac krenuo za Zabelu, kako bi ćerku dovezao kući.- Da li je ovo rezultat pritiska javnosti ili rezultat da je neko iz vlasti pogledao kakvu su pravnu brljotinu napravili oni koji su sprovodili ove mere manje je bitno. Bitno je da svi oni koji su se našli u poziciji kao Jovana, a koji javnosti nisu poznati po nekom spotu ili bilo čemu, odmah puste iz pritvora - rekao je za naš sajt advokat Vladimir Todorić. - Jovana je imala sreću jer su svi ustali za nju, jer je bila politički prepoznata od strane lokalne vlasti i režima, ali ogroman broj građana se nalazi u istoj poziciji. To su oni građani kojima nije uručeno rešenje o kućnoj samoizolaciji i oni za koje nije postojao pravni osnov da se to izrekne - istakao je on. 

Današnji zahtev - treća sreća- Odbrana ističe da mera izolacije u trajanju od maksimalnih 28 dana, u odnosu na okrivljenu Popović
Jovanu istide dana 11.4.2020. godine. Navedenu okolnost veće nije imalo u vidu prilikom razmatranja
žalbe o određivanju pritvora, budući da vreme trajanja navedene mere u tom trenutku još nije isteklo. Mera pritvora mora biti ograničena najkasnije na dan 11.04.2020. godine kao dan nakon koga okrivljena delo ne može ponoviti - piše u zahtevu njenog branioca, Nikole Šijana. 

Podsetimo, Popovićeva je privedena 24. marta, deset dana nakon povratka sa službenog putovanja u Crnu Goru. Nju je policija uhapsila u kući njenog dečka zbog "nepoštovanja mera samoizolacije koja joj je izrečena", a za koju ona nije dobila nikakvo usmeno rešenje prilikom ulaska u Srbiju. Ona je tužilaštvu ispričala da joj 14. marta niko od nadležnih državnih organa nije rekao da mora da bude u kućnoj samoizolaciji naredne dve nedelje, već da joj je samo "skrenuta pažnja da u narednih 14 dana smanji kontakte".Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je napravilo peticiju zbog neustavnog slanja građana u pritvor, pod optužbom da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Peticiju je potpisalo 12.500 građana. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati